zadanie
przem: Dana jest prosta l o rownaniu y−6=0 i okrag o rownaniu (x+1)2+(y−2)2=4 . Ile punktow
wspolnych ma z danym okregiem prosta l ?
a)3
b)2
c)1
d)0
14 mar 12:00
Kaja: odp.d
14 mar 12:03
vitek1980: prosta y−6=0 to inaczej y=6
podstaw za y do równania okręgu:
(x+1)2+(6−2)2=4
(x+1)2+42=4
(x+1)2+16=4
(x+1)2=−12 − sprzeczność
nie ma punktów wspólnych
14 mar 12:03
Kaja: narysuj sobie okrąg o środku S(−1,2) i promieniu r=2, oraz prostą y=6. one nie mają punktów
wspólnych
14 mar 12:03
aniabb:
14 mar 12:07