14 mar 11:47
vitek1980: dobrze
14 mar 11:48
kama: a jak rozwiązac takie zadanie
x
2 + 3x − 5 = 0
gdzie Δ=5

?
14 mar 11:51
vitek1980: czemu Δ = 5?
a nie Δ = 29?
14 mar 11:52
irena_1:
x
2+3x−5=0
Δ=9+20=29
√Δ=
√29
| | −3−√29 | | −3+√29 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 11:53
kama: x2 + 3x + 1 = 0
Δ=5
przepraszam za blad
14 mar 12:00
aniabb: √Δ =
√5
| | −3−√5 | | −3+√5 | |
x1 = |
| lub x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 12:09
14 mar 12:10
kama: bodeze obliczylam?
14 mar 12:15
kama: dobrze*
14 mar 12:15
vitek1980: tak
14 mar 12:16
14 mar 12:28
kama: prosze o sprawdzenie
14 mar 12:30
Kaja: dobrze
14 mar 12:32
aniabb: dobrze

ale mogłaś jeszcze
√12 = 2
√3 i trochę skrócić
14 mar 12:32
Kaja: w tym pierwszym przykładzie może sobie jeszcze wyciągnąć coś z √12 tzn możesz go zapisać jako
2√3
14 mar 12:33
kama: a w tym d nie powinnam skrócić − 4 w liczniku?
14 mar 12:39
kama: w takim razie Δ=2
√3
zgadza sie x1 i x2?
14 mar 12:42
kama:
e) x2 + 112x − 212 = 0
dobrze wyszła mi delta?
14 mar 12:47
kama: pomoze ktos?
14 mar 12:54
kama: proszę o pomoc
14 mar 12:57
aniabb: | | −1−√3 | |
x1 = |
| po to wyciągasz żeby skrócić |
| | 2 | |
jak masz ułamki pomnóż całość przez mianownik będzie wygodniej
e) 2x2 + 3x − 5 = 0
14 mar 12:58
14 mar 13:03
kama: jak zrobic tym latwiejszym sposobem
14 mar 13:05
aniabb:
Δ=12,25 = 49/4 więc √Δ = 7/2 = 3,5
14 mar 13:15
aniabb: to była poprawka do Twojego sposobu
14 mar 13:16
14 mar 13:26
kama:
14 mar 13:29
aniabb: w C) nie będzie 2 w mianowniku bo na forum napisałaś dzielone na 4 a poprawnie było na 2 więc
się skróci
x=−1−√3
14 mar 13:33
aniabb: reszta ok
14 mar 13:35
kama: ahaa a reszta ok?
14 mar 13:38
kama: oki dziekuje za pomoc
14 mar 13:38
kama: jestes wielka
14 mar 13:39