prosta l
monia: prosta l ma rownanie 2x−3y +4 =0 . Rownanie prostej prostopadlej do prostej l ma postac:
14 mar 11:32
vitek1980: a
14 mar 11:33
monia: a jak to obliczyłeś
14 mar 11:39
vitek1980: 2x−3y +4 =0
−3y=−2x−4|:(−3)
| | 2 | |
a = |
| współczynnik kierunkowy prostej |
| | 3 | |
| | −1 | |
prosta prostopadła do niej ma współczynnik a' = |
| |
| | a | |
i tylko (a) pasuje do odpowiedzi
14 mar 11:42
Kaja: przekształcamy dane równanie: −3y=−2x−4 /:(−3)
równanie prostej prostopadłej ma współczynnik kierunkowy o przeciwnym znaku i w dodatku
| | 3 | |
odwrotny czyli właśnie − |
| |
| | 2 | |
14 mar 11:42
PW: Przekształcamy równanie prostej do postaci kierunkowej (bo takie są odpowiedzi):
2x−3y+4=0
3y=2x+4
Wiemy (jest takie twierdzenie), że proste o równaniach w postaci kierunkowej sa prostopadłe,
gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy (−1).
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
Podane wersje odpowiedzi mają współczynniki kierunkowe: − |
| , − |
| , |
| , |
| . |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Jedynie
a więc jedynie prosta dana równaniem a) jest prostopadła do prostej danej równaniem (1).
14 mar 11:52
PW: Przepraszam, nie poprawiałem moich "przedmówców", po prostu nie odświeżałem przez kilka minut.
Na szczęście wszyscy zeznajemy podobnie.
14 mar 11:54