równanie
Julka: równanie z pomocniczą niewiadomą "t"
a) (x2+x+1)2−2(x2+x+1)−12=0
x2+x+1=t
t2−2t−12=0
cd
b)x4−8(x2−1)+4=0
t2−8(t−1)+4=0 x2=t i t≥0
cd
trzeba chyba wyliczyć "t" proszę o pomoc
14 mar 09:51
vitek1980: b)
t
2−8t+8+4=0
t
2−8t+12=0
Δ=64−48=16,
√Δ=4
czyli x
2 = 2 lub x
2 = 6
x =
√2 lub x = −
√2 lub x =
√6 lub x = −
√6
14 mar 09:56
Julka: dzięki za b) i proszę o a)
14 mar 10:02
vitek1980: policz Δ i zrób tak jak b)
14 mar 10:07
vitek1980: Δ=4+48=52,
√Δ=2
√13
t
2 = 1+
√13
ponieważ t = x
2+x+1, więc zakładamy, że t>0
zatem trzeba rozwiązać równanie x
2+x+1=1+
√13 ⇔ x
2+x−
√13=0
znowu Δ, x
1, x
2
14 mar 10:19
Julka: super dzięki i za a)
14 mar 10:31