Pilne
Jasiek:
1. Oblicz granicę:
lim 3n
2 + 5n − 2 =
n→
∞
n→
∞
14 mar 09:00
Jasiek: To n→∞ jest pod lim gdyby ktoś się nie zorientował i w tym drugim przykładzie w mianowniku jest
(n+22), bo nie dało rady inaczej do kwadratu wstawić. Oczywiście tej dwójki nie ma koło lini
tylko na dole
14 mar 09:02
Jasiek: (n+2)2
14 mar 09:02
stanisław:
| | 3n2 | | 5n | | 2 | |
lim 3n2 + 5n − 2 = lim n2( |
| + |
| − |
| ) = |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
n→
∞ n→
∞
| | 5 | | 2 | |
lim n2( 3 + |
| − |
| ) = +∞*3 = +∞ |
| | n | | n2 | |
n→
∞
n→
∞
0
n→
∞
14 mar 09:22
Jasiek: Jak to jest?
14 mar 09:23