Proszę o pomoc
Juliaa:
1.Rozwiąż równanie:
| | 3 | | 4x−1 | | x2+5 | |
|
| − |
| = |
| −5 |
| | x−1 | | x+1 | | x2−1 | |
2.Rozwiąż nierówność:
3.Oblicz sumę 6 kolejnych początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, którego a
3 = −3 i a
6 =
−24
14 mar 08:47
Juliaa: To pierwsze już mam
14 mar 08:53
vitek1980:

2.
zał. x≠0
| −x2−3x+4 | |
| ≥0 ⇔ −x2−3x+4≥0 ⇔ x2+3x−4≤0 |
| x2 | |
Δ=9+16=25,
√Δ=5, x
1=−4, x
2=1
x∊<−4;1>\{0}
14 mar 10:03
vitek1980: 3.
a
6 = a
3*q
3
−24 = −3*q
3
q
3 = 8 ⇔ q=2
a
1 = a
3/q
2 = −3/4
14 mar 10:05
Juliaaa: tego zadania akurat sama nie dokończe
14 mar 10:23
vitek1980: | | 1−q6 | | 3 | | 1−26 | | 3*(1−64) | | 3*(−63) | |
S6 = a1* |
| =− |
| * |
| = |
| = |
| =... |
| | 1−q | | 4 | | 1−2 | | 4 | | 4 | |
14 mar 10:26
Juliaaa:
14 mar 10:28
vitek1980: no mnożyć nie umiesz
14 mar 10:29
Juliaaa: wiesz co ja się teraz nie mogę w tym połapać..
14 mar 10:35
vitek1980: q=2
a1 = −3/4
podst. do wzoru na sumę
i obliczamy
14 mar 10:37
Juliaaa: Ja tego sama przykładu nie dokończę
14 mar 10:41
Juliaaa: Zresztą to nic mi nie podpowiedziało
14 mar 10:43
vitek1980: "Oblicz sumę 6 kolejnych początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, którego a3 = −3 i a6 =
−24"
| | 3 | |
policzyliśmy pierwszy wyraz a1 = − |
| i iloraz ciągu q = 2 |
| | 4 | |
| | a1(1−qn) | |
wzór na sumę "n" początkowych wyrazów tego ciągu jest taki: Sn = |
| |
| | 1−q | |
u nas n = 6
czyli
| | a1(1−q6) | | (−3/4)(1−26) | | (−3/4)(1−64) | | (−3/4)(−63) | |
S6 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 1−q | | 1−2 | | −1 | | −1 | |
| | (−3/4)*63 | | −3*63 | | −189 | |
= |
| = |
| = |
| = −47,25 |
| | 1 | | 4 | | 4 | |
14 mar 11:32
Krzysiek : I zaraz dostaniesz pytanie skad sie wzielo nagle w mianowniku 4 skoro na poczatku bylo −1
14 mar 11:36
Krzysiek : Wiec albo sobie robi jaja , albo (bez obrazy ) niech cofnie sie do podstawowki i tam sa zadania
ma wykonywanie dzialan
14 mar 11:43
gosia: .Rozwiąż.
a) równanie: x2−11x+28=0
b) nierówność: (x−3)2<2(x+1)2
11 kwi 23:42
12 kwi 01:17