matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dziedzina
Mati:
Wyznacz dziedzine funkcji i oblicz jej granice na krancach fx=x2−1/3x2−2x−1
14 mar 08:33
stanisław:
3x
2
−2x −1 ≠0 Δ = 16
√
Δ
= 4 x
1
= 1 x
2
= −
1
3
D
f
= x∊ R / {−
1
3
, 1}
14 mar 08:38