Proszę o wytłumaczenie
nozle: Proszę o pomoc, nie wiem jak zabrać się do tego zadania.
1. Dany jest trójkąt, w którym suma długości boku i wysokości względem tego boku jest równa 12.
Funkcja f przyporządkowuje długości tego boku trójkąta − pole trójkąta.
a) Wyznacz wzór tej funkcji
b) Wyznacz dziedzinę funkcji
c) Wyznacz największą wartość funkcji
d) Wyznacz zbiór wartości funkcji
2. Miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax2+bx+2 są liczby 2 i (−9). Wyznacz parametry a i b
3. Dana jest funkcja f(x)=(3m−4)x−m−1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których ta
funkcja ma wykres prostopadły do wykresu funkcji y=1/4x+9
Proszę o wytłumaczenie. Z góry dziękuję
13 mar 22:53
Basia:
1.
a+h = 12
h = 12−a
| | a*h | | a(12−a) | | 12a − a2 | | 1 | |
f(a) = |
| = |
| = |
| = − |
| a2 + 6a |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
D = (0; 12)
f
max = f(6) = −
12*6
2+6*6 =−18+36 = 18
D
−1 = (0;18>
2.
f(2) = 0
f(2) = a*2
2+b*2+2 = 4a+2b+2 = 0
f(−9) = 0
f(−9) = a*(−9)
2+b*(−9)+2 = ..............
dokończ i rozwiąż układ równań
3.
3m−4 = −4
rozwiąż
13 mar 23:02