Ach te logarytmy..:(
Tomek: Proszę,pomóżcie...
Rozstrzygnij,które z tych liczb są liczbami całkowitymi:
a=log4√5*log258
b=log2*log50+log25
c=(log336)2−log316 * log318
25 sie 21:00
Eta:
Pomagam
25 sie 21:46
Tomek: uff..

ciesze sie bardzo
25 sie 21:55
Eta:
a) log
4√5 = log
4 5
1/2 =
12log
45
sprowadzamy log
258 do log o podstawie 4
korzystając ze wzoru :
zatem:
| | log48 | | log423 | | 3log42 | |
log258= |
| = |
| = |
| =
|
| | log425 | | log452 | | 2log45 | |
| | 3*(−2) | | −3 | |
= |
| = |
|
|
| | 2log45 | | log45 | |
podstaw , skróć i zobaczysz ,czy otrzymasz liczbę całkowitą ?
log
4√5*log
258 = ...... policz
25 sie 21:58
Eta:
Pozostałe za chwilkę , jak zrobię herbatkę
25 sie 21:59
AROB: Eta, Przepraszam za wtręt Ciebie i Tomka, ale chcę się pochwalić, jak skuteczna była
Twoja nocna pomoc w pisaniu ułamków. Do tego stopnia mi się podobały, że późna pora nie była
przeszkodą, aby trenować piękne ułamki. Możesz spojrzeć na post ela: hej.
Jestem bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
25 sie 22:00
Tomek: | | 3 | | 3 | |
kurcze wychodzi mi z obliczen − |
| , ale w odpowiedzi jest |
| |
| | 4 | | 8 | |
25 sie 22:05
Tomek: juz zauwazylem jeden blad, ale i tak mi wychodzi zly wynik
25 sie 22:10
Eta:
b) log2*log50 +log
25= log2 *log (25*2) + log
25=log2( log25 +log2) +log
25=
= log2( 2log5 +log2) +log
25= log
22 +2log2*log5 +log
25=
=( log2 +log5)
2 =( log2*5)
2= (log10)
2= 1
2 =
1
c) log
336 = log
3(4*9) = log
34 +log
39 = 2log
32 +2log
33 = 2log
32 +2=2(log
32 +1)
log
316= log
32
4= 4log
32
log
318 = log
3(
362) = log
336 − log
32= 2(log
32 +1) − log
32= log
3 2 +2
podstawiając do wyrazenia pierwotnego otrzymasz:
4( log
32+1)
2 − ( log
32 +2) *4log
32= 4log
322 +8log
32 +4 −4log
322 − 8log
32=
4
25 sie 22:14
AROB: Przepraszam, ale zauważyłam powód złego wyniku.
| | 3 | |
Podstaw tę wartość, a otrzymasz Tomku |
| . |
| | 8 | |
Jeszcze raz przepraszam, że się wtrąciłam.
25 sie 22:15
Tomek: AROB musze przyznac ze tez ten blad zauwazylem wczesniej, a mimo tego i tak mam zly
wynik...
Eta bardzo dziekuje za pomoc

musze to jeszcze pocwiczyc
25 sie 22:22
Eta:
Sorry , rzeczywiście błąd , poprawiam
oczywiście ,że log
42 =
12 ,,, a nie
−2
zatem teraz będzie ok.
25 sie 22:23
Tomek: Okey, juz mi sie udalo

dzieki za pomoc
25 sie 22:25
Eta:
Dziękuję
AROB za poprawkę ....
Pozdrawiam
25 sie 22:25
Eta:
Tomku sprawdzaj dwa pozostałe przykłady ,
myślę ,że tym razem jest ok.
25 sie 22:27
Tomek: wyniki sie zgadzaja

ale ostatniego wiersza podpunktu c) nie potrafie zrozumiec
25 sie 22:45
Tomek: ok, przeoczylem jedna rzecz i juz wszystko jest dobrze
25 sie 22:47
Eta:
25 sie 23:16