Zakład krawiecki - zad. z prawd.
lunnoo: W magazynie są ubrania z trzech zakładów krawieckich X1, X2 i X3. Wiadomo,
że z firmy X1 pochodzi 30% ubrań, z X2 50% a z X3 20%. Ze względu na jakość
produkcja w poszczególnych zakładach kształtuje się następująco:
zakład X1 produkuje 60% ubrań I gatunku, 20% − II gatunku i 20% − III gatunku,
zakład X2 produkuje 40% ubrań I gatunku, 50% − II gatunku i 10% − III gatunku,
zakład X3 produkuje 40% ubrań I gatunku, 40% − II gatunku i 20% − III gatunku.
W sposób przypadkowy wzięto ubranie z magazynu. Obliczyć prawdopodobieństwo
tego, że pochodzi ono z zakładu X1, jeśli stwierdzono, ze jest ono pierwszego 1 gatunku.
13 mar 22:37
lunnoo: Bardzo prosiłbym o szczegółowe rozwiązanie (mniej więcej, skąd to się wzięło), gdyż zadanie
jest trudne.
Podobno trzeba skorzystać ze wzoru Bayesa.
13 mar 22:39
lunnoo: odświeżam
14 mar 12:21
PW: Prawdopodobieństwa zaszyfrowane są w postaci współczynników procentowych.
Oznaczmy − żeby już nie wprowadzać następnych oznaczeń −
X1 − wybrana losowo sztuka pochodzi z zakładu X1 − mamy podane P(X1)=0,30
X2 − wybrana losowo sztuka pochodzi z zakładu X2 − mamy podane P(X2)=0,50
X3 − wybrana losowo sztuka pochodzi z zakładu X3 − mamy podane P(X3)=0,20
Zdarzenia X1,X2,X3 sa rozłączne parami i suma prawdopodobieństw jest równa 1:
0,30+0,50+0,20=1, spełnione są założenia tw. Bayesa.
Niech G1,G2,G3 oznaczają odpowiednio zdarzenia "wylosowano sztukę I gatunku IIgatunku, III
gatunku).
W zadaniu podano, że
P(G1|X1)=0,6, P(P(G2|X1)=0,2, P(P(G3|X1)=0,2,
P(G1|X2)=0,4, P(P(G2|X2)=0,5, P(P(G3|X2)=0,1,
P(G1|X3)=0,4, P(P(G2|X3)=0,4, P(P(G3|X3)=0,2,
P(G1) policzymy łatwo podstawiając dane do wzoru Bayesa:
P(G1)=P(G1|X1)•P(X1|+P(G1|X2)•P(X2)+P(G1|X3)•P(X3)
W zadaniu postawiono pytanie o P(X1|G1) − zastosować wzór na prawdopodobieństwo warunkowe.
14 mar 12:46
aniabb:

P(G1) = 0,3*0,6 + 0,5*0,4 + 0,2*0,4 = ... (niebieskie)
| | czerwone | | 0,3*0,6 | |
P(X1/G1) = |
| = |
| = ... |
| | niebieskie | | 0,3*0,6 + 0,5*0,4 + 0,2*0,4 | |
14 mar 12:56