pomoże ktoś?
Nikii: dla jakiego m nierówność jest sprzeczna?
(m2 + m −6)2x2 + (m−2)x + 1 > 0
13 mar 22:25
Fixed: a < 0
Δ < 0
Ale na 100% pewien nie jestem
13 mar 22:26
jikA:
Nie istnieje taki parametr m aby nierówność była sprzeczna.
13 mar 22:29
Basia:
rozważ dwa przypadki
1.
a = m2+m−6 = 0 ⇔ m=−3 lub m = 2
dla m = −3 dostaniesz nierówność
−5x+1>0
nie jest sprzeczna możesz ją rozwiązać
dla m=2 dostaniesz
1>0
też nie jest sprzeczna
2. a= m2+m−5 ≠ 0 ⇔ m≠ −3 i m≠2
sprzeczność dostaniesz gdy
a<0 i Δ≤0
13 mar 22:31
jikA:
Jeżeli Nikii wszystko dobrze przepisała to nie istnieje taki parametr.
13 mar 22:34
Basia:
a nie istnieje, dlatego, że
m
2+m−6 < 0 ⇔ m∊(−3;2)
Δ = (m−2)
2 − 4(m
2+m−6)*1 = m
2 − 4m + 4 − 4m
2 − 4m + 24 =
−3m
2 − 8m + 28
−3m
2 − 8m + 28 ≤ 0
Δ
m = 64 + 4*3*28 = 4*16+ 4*3*28 = 4(16+3*28) = 4*4(4+3*7) = 16*25
p{Δ
m) = 4*5 = 20
| | 8+20 | | 14 | |
m2 = |
| = − |
| = −423 |
| | −6 | | 3 | |
Δ≤0 ⇔ m∊(−
∞; −4
23>∪<2;+
∞)
[(−
∞; −4
23>∪<2;+
∞)]∩(−3;2) = ∅
13 mar 22:38
Basia: może być dobrze; trzeba po prostu policzyć i pokazać, że nie istnieje
13 mar 22:39
jikA:
Basia po prostu współczynnik przy najwyższej potędze nigdy nie będzie mniejszy od zera
(m2 + m − 6)2 < 0 ⇒ sprzeczność.
13 mar 22:42
Fixed: Możliwe, ale Δ musi byc ≤ 0, czy wystarczy samo < 0 ?
13 mar 22:43
jikA:
Musi być Δ ≤ 0 ponieważ wartość 0 nie będzie spełniała tej nierówności.
13 mar 22:46
Basia: przeoczyłam ten kwadrat; liczyłam dla a = m2−m−6, ale też nigdy nie jest sprzeczna
13 mar 22:47