prostopadłościan
Jarek: Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni.
Krawędzie podstawy mają równą długość wynoszącą 2. Oblicz objętość prostopadłościanu. Czy
mógłby ktoś rozkminic te zadanie po kolei z rysunkiem
13 mar 22:21
Jarek: moze ktos pomóc
13 mar 22:46
Mila:

α=45⇔ΔD
1DB jest prostokątny równoramienny
p=|DB|=a
√2=2
√2 − przekątna kwadratu o boku 2
H=p=2
√2
V=a
2*H
V=2
2*2
√2=8
√2
13 mar 22:57
Jarek: dziękuje
13 mar 23:09
Mila:
13 mar 23:35
Eta:
Ooo

"złota Mila" ?
13 mar 23:37
Mila:
13 mar 23:43