Prosze o szybką pomoc !!!
Gwizdus: Liczbe poszczegolnych ocen semestralnych z geaografi w 20 osobowej klasie przedstawia tabela.
Wykonaj obliczenia i uzupelnij tabele wiedzac ze srednia ocen z geografii w tej klasie wynosi
3,3 .
Gorny rzad tabeli przedstawia liczbe uczniów (zaczynajac od lewej strony: 4 | 3 | nic | nic |
3
| 2| )
dolny rzad przedstawia ocenę ( zaczynajac od lewej 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | )
25 sie 19:54
tim: Więc mamy:
4 uczniów − 1
3 uczniów − 2
x uczniów − 3
y uczniów − 4
3 uczniów − 5
2 uczniów − 6
Wszystkich uczniów jest 20, zatem: 4 + 3 + x + y + 3 + 2 = 20. Średnia z ich ocen to 3,3 zatem,
średnia ocen 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2, 3x, 4y, 5, 5, 5, 6, 6 = 3,3 (średnią wiesz jak się liczy).
Masz układ równań, który łatwo rozwiązać.
25 sie 20:37
Gwizdus: Sorka ale jaka średnia arytmeryczna czy ważona? i jaki uklad równań
25 sie 21:02
tim: Średnia normalna.. Tak jak ocen.
I RÓWNANIE: ILOŚĆ UCZNIÓW 20 = 4 + 3 + x + y ++ 3 + 2 (x, ilość trójkowiczów, y, liczba
czwórkowiczów)
II RÓWNANIE: ŚREDNIA OCEN 3,3 = ... Śuma wszystkich ocen / Ilość uczniów
25 sie 21:03
Gwizdus: jakieś pokręcone wyniki mi wyszły...
y=−57,7
x=65,7
jaki ja jestem głupi... masakra
25 sie 21:35
tim: Nie jesteś głupi, po prostu masz lekkie braki.
4 + 3 + x + y + 3 + 2 = 20, zatem
12 + x + y = 20
x + y = 8
Średnia:
| 4 * 1 + 3 * 2 + 3 * x + 4 * y + 3 * 5 + 2 * 6 | |
| = |
| 20 | |
| 4 + 6 + 3x + 4y + 15 + 12 | |
| = |
| 20 | |
| 37 + 3x + 4y | |
| = 3,3 / *20 |
| 20 | |
37 + 3x + 4y = 66
3x + 4y = 29
Układ równań:
x + y = 8
3x + 4y = 29
25 sie 21:40
Gwizdus: Dzieki jesteś wielki
25 sie 21:43
tim: Nie jestem wielki, mam tylko 1,8m i 15 lat...
25 sie 21:43