funkcja kwadratowa
Misia: Dla jakich wartości m funkcja y = x2 + mx + m2 + 6m ma wartość ujemną dla dowolnego x∊(2,3) ?
13 mar 21:55
irena_1:
Wykresem funkcji jest parabola z ramionami skierowanymi do góry.
Jeśli wartości funkcji mają być ujemne dla każdego x ∊ (2, 3), to musi być
f(2) ≤ 0 i f(3) ≤ 0
Czyli
2
2+m*2+m
2+6m ≤ 0
3
2+m*3+m
2+6m ≤ 0
m
2+8m+4 ≤ 0
m
2+9m+9 ≤ 0
Δ
1=64−16=48
| | −8−4√3 | |
m1= |
| =−4−2√3 ≈ −7,46 m2=−4+2√3 ≈ −0,54 |
| | 2 | |
Δ
2=81−36=45
| | −9−3√5 | | −9+3√5 | |
m3= |
| ≈ −7,85 m4= |
| ≈ −1,15 |
| | 2 | | 2 | |
| | −9−3√5 | | −9+3√5 | |
m ∊ < |
| ; |
| > ∩ <−4−2√3; −4+2√3> |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 09:57