zadanie z trapezem
Maturzystka:

Na rysunku przedstawiono trapez równoramienny o podstawach długości 6cm i 10cm oraz wysokości
2cm.
Ramię tego trapezu ma długość

?
13 mar 21:33
Licealista: √22+22=?
13 mar 21:35
$$:

ramie 2
√2
13 mar 21:36
inowroclawianin: dluzsza podstawa ma dlugosc 2a + 6 ( a to odcinek od poczatku dolnej podstawy do
wysokosci , liczone od lewj strony )
2a + 6 = 10
2a = 4
a = 2
c − dlugosc ramienia
22 + 22 = c2
4 + 4 = c2
c2 = 8 => c=2√2
13 mar 21:37
Maturzystka: dzięki
13 mar 21:39
Maturzystka: ciągiem arytmetycznym o roznicy 4 jest ciąg?
a/ a
n=2n+4
b/ a
n = 3n +1
c/ a
n=4n + 3
d/ a
n= n+ 4
jak to sprawdzic i zrobic

? pomozecie

?
13 mar 21:48
bezendu: wyznacz a1 i a2
13 mar 21:51
bezendu: a) a1=2*1+4=6
a2=2*2+4=8 r=a2−a1=2
b) a1=3*1+1=4 r=a2−a1=3
a2=3*2+1=7
c) a1=4*1+3=7
a2=4*2+3=11 r=a2−a1=4
d) a1=1+4=5 r=a2−a1=1
a2=2+4=6
czyli odpowiedź c
13 mar 21:54
13 mar 22:03