13 mar 21:23
Licealista: To z matury z któregoś konkretnego roku, czy próbna?
13 mar 21:29
Eta:
f(x) = x
2−4|x|
g(x) = −m
2
0 rozwiązań dla −m
2<0 ⇒ m
2>0 ⇒ m€R\{0}
2 " " .............
3
4
13 mar 21:36
PuRXUTM: szalone zadanie... dlaczego wykres g(x) wygląda tak jak wygląda ? możesz napisać resztę
rozwiązań, bo jak by było g(x)=m to bym wiedział a tutaj...
13 mar 21:38
PuRXUTM: @Licealista − to zestaw maturalny z zadania.info
13 mar 21:40
Licealista: Chyba zmienię nick bo jestem w 1lo i każdy się czepia że jak licealista to z 3 klasy...
13 mar 21:42
jikA:
Rozwiązanie algebraiczne może być ciekawe.
13 mar 21:42
Eta:
2 rozwiązania dla −m
2=−4 v −m
2 >0
(m−2)(m+2)=0 v m€∅
m=2 v m= −2
3 rozwiązania −m
2=0 ⇒ m=0
4 rozwiązania −4< −m
2<0 ⇒ ........... dokończ
13 mar 21:43
PuRXUTM: ja się nie czepiam po prostu napisałem
13 mar 21:44
Eta:
Pytają o "liczbę rozwiązań" .... więc ja wolę metodę graficzną
13 mar 21:45
13 mar 21:45
Fixed: A jak ma wyglądać ten wykres y= −m2 ?
13 mar 21:45
jikA:
Wiem Eta tylko napisałem że było by ciekawe ale oczywiście najlepszy i najszybszy sposób
pokazałaś.
13 mar 21:47
Eta:
y= −m
2 −−− funkcja stała ( wykresem proste ∥ osi OX
13 mar 21:47
Basia:
y + 4|x| = x2
y+m2 = 0
z (2) y= −m2
−m2 + 4|x| = x2
x2 − 4|x| + m2 = 0
|x|2 − 4|x| + m2 = 0
t = |x|
t2 − 4t + m2 = 0
nie ma rozwiązania gdy
Δ<0 lub (Δ=0 i t0<0) lub (Δ>0 i t1<0 i t2<0)
jedno rozwiązanie gdy
( Δ=0 i t0≥0) lub (Δ>0 i jeden z pierwiastków jest <0, a drugi ≥0 )
dwa rozwiązania gdy
Δ>0 i t1≥0 i t2≥0
czy to Ci wystarczy ?
13 mar 21:52
Basia: oj błąd mi się tam wkradł; poprawię
13 mar 21:54
Eta:
13 mar 21:54
jikA:
Basia brak rozwiązań można było zapisać
dla (Δ < 0) ∨ (Δ ≥ 0 ∧ t1t2 > 0 ∧ t1 + t2 < 0).
13 mar 21:57
Basia:
nie ma rozwiązania gdy Δ<0 lub (Δ=0 i t0<0) lub (Δ>0 i t1<0 i t2<0)
jedno rozwiązanie gdy
(Δ=0 i t0=0) lub (Δ>0 i t1<0 i t2=0)
(nie zachodzi, ale jak ktoś chce algebraicznie musi to rozważyć)
dwa rozwiązania gdy
(Δ=0 i t0>0) lub (Δ=0 i t1<0 i t2>0)
trzy rozwiązania gdy
Δ>0 i t1=0 i t2>0
cztery rozwiązania gdy
Δ>0 i t1>0 i t2>0
strasznie dużo liczenia; metoda graficzna jest o wiele szybsza
13 mar 21:58
Basia: [P[⇒jikA] to tylko szkic miał być
dalej warunki ma sobie rozpisać osoba zainteresowana rozwiązaniem algenraicznym
13 mar 22:00
PuRXUTM: Basia dziękuje
13 mar 22:02
jikA:
Jasne ale algebraicznie napisałaś więc

dla Ciebie.
Mamy nadzieję
PuRXUTM że wiesz o tym x
2 = |x|
2 stąd jeżeli
Basia podstawiła
|x| = t to x
2 = |x|
2 = t
2.
13 mar 22:03
PuRXUTM: a możecie się wypowiedzieć na temat tego 8:2(1+3)=... ?
13 mar 22:04
Eta:
8: 2*4 = 16 ( działana ...od lewej do prawej
13 mar 22:08
Basia:
zgodnie z tym co piszą i wmawiają teraz dzieciakom w podstawówce to jest
8:2*4 = 4*4 czyli 16
bo dzielenie i mnożenie są równoprawne i wykonujemy w kolejności zapisu
dla mnie ten zapis jest po prostu nie do przyjęcia, bo nie jest jednoznaczny
czy zapis (8:2)(1+3) coś komuś utrudnia ?
chyba nie, a jest jednoznaczny
13 mar 22:10
PuRXUTM: dzięki

tak myślałem, ale ludzie różne rzeczy piszą np. na facebooku jakiś profil związany z
matematyką dodał takie zadanie i pod tym w komentarzach "Zatem mamy 4 odpowiedzi 1i 4
odpowiedzi 16, dalej szukamy prawdy

" to nie wiem czy chodzi im że jest inne rozwiązanie (
te 4 odpowiedzi czyli 4 posty)
13 mar 22:11
Eta:
Hej
Basia
Tak teraz liczą po wejściu do Unii
13 mar 22:12
PuRXUTM: tak jak 0 nie jest liczbą naturalną po wejściu do Unii
13 mar 22:13
Basia: wiem
Eto, ale z uporem maniaka twierdzę, że baran to wymyślił
13 mar 22:14
Eta:

....czytaj <
ananas> po wejściu do Unii
13 mar 22:14
PuRXUTM: Basia mogę Twoją wypowiedź zacytować w poście na facebooku ?
13 mar 22:16
Eta:
Basiu ja też tak uważam i kiedyś sprzeczałam się,że to nie jest prawdą ( tzn. ten wynik)
13 mar 22:16
PuRXUTM: Drodzy mato fani, znaczenie w tym przykładzie ma prawda, jak widzicie wielu z Was podaje wynik
jako prawidłowy 16, inny zaś podają, że jest to 1. Możecie się teraz zastanowić czy naprawdę.
W działaniu tym mamy do czynienia ze znakiem, który jest symbolem nieokreślonym i nie możemy
wyznaczyć jednoznacznie prawidłowego wyniku a działanie to określamy mianem niejednoznacznego.
Kolejność działań w tym przykładzie nie jest możliwa do ustalenia. Jeśli między 2 a nawisam
zapisany byłby znak mnożenia to: Odnosząc się do źródeł (Zbigniew Semadeni, „O kolejności
wykonywania działań równorzędnych” W: Nauczanie matematyki [on−line]. 6/2007. [dostęp 25
czerwca 2008]) w takich działaniach równorzędnych z dzieleniem i mnożeniem (bez nawiasów), nie
ma jednoznacznej, niekwestionowanej umownej reguły postępowania, że działanie to wykonujemy od
lewej do prawej strony. „W praktyce na zaawansowanym poziomie nie używa się znaku dzielenia :,
lecz stosuje się zapis ułamkowy o dobrze znanych i ściśle określonych regułach. Kwestii
kolejności działań w sytuacji mnożenia i dzielenia (bez nawiasów) nie należy definitywnie
rozstrzygać poprzez podanie jakiejś jednej ogólnej reguły, która miałaby obejmować wszystkie
możliwe przypadki i była zarazem zgodna z praktyką zapisu w publikacjach matematycznych”.
Tak napisał ten gościu co to wrzucił na facebooka

Basia miałaś rację
14 mar 18:06
Mila: Cała szkolna matematyka jest psuta od lat 70−tych.Wygórowane ambicje(....) i trudny materiał w
LO spowodowały, że zrezygnowano z matematyki na maturze i to są straty nie do odrobienia.
Nie piszę, o skandalicznych podręcznikach do szkoły podstawowej w latach 80−tych.
Reforma i gimnazja − straty nie do odrobienia.
14 mar 18:25