Geom. analityczna
Aga: Oblicz brakujace wspolczynniki w rownaniu ogolnym prostej l, wiedzac, że prosta l: Ax − 2y + C=
0 jest równoległa do prostej k: 5x + 14y − 1 = 0 i przechodzi przez punkt P(7,0)
Proszę
13 mar 21:21
inowroclawianin: l: Ax − 2y + C = 0
l: y= Ax/2 + C/w
k: 5x + 14y − 1 = 0
y= −5/14x + 1/14
a1 = a2
A = −5/14
l: = −5/14 x + C , przechodzi przez punky P czyli spelnia rowanie prostej, podtawiam za
y=0 i x =7
0 = −5/14 * 7 + C
0 = −5/2 + C
C=5/2
l: y=−5/14x + 5/2
l: 5x + 14y − 35 = 0
13 mar 21:43