Nierownosc wykldanicza
Fixed: Nie wiem jak sie za to zabrac:
Troche nieczytelnie ale nie wiem czy dalo sie inaczej, przy 3 sa potegi.
I w zasadzie to nie wiem jak dojsc do wspolnej podstawy bo reszta to pewie latwa
13 mar 20:57
Basia:
√9 = 3
i masz
3
x/(x+2) > 3
1−1/(x−1)
plus konieczne założenia
13 mar 21:05
Saizou : | | 3 | |
3x/x+2> |
| zał: x≠−2 i x≠1 |
| | 31/x−1 | |
3
x/x+2>3
1−1/x−1
| x(x−1)−(x−2)(x+2) | |
| >0 |
| (x+2)(x−1) | |
(x+2)(x−1)[x
2−x−(x
2−4)]>0
(x+2)(x−1)(−x+4)>0
x=−2 x=1 x=4
x∊(−∞:−2) u (1:4)
13 mar 21:06
Fixed: Dobra, dzieki.
To bylo banalne, tylko nie wiem czemu nie wpadlem na to zeby zapisac √9 jako 3...
13 mar 21:07
Fixed: A takie cos?
6x − 3 * 5x < 10x − 3x+1
13 mar 21:32
Fixed: pomoze ktos?
13 mar 22:16
Saizou : 6x−3*5x−10x+3x+1<0
2x*3x−3*5x−2x*5x+3*3x<0
2x*3x−2x*5x+3*3x−3*5x<0
2x(3x−5x)+3(3x−5x)<0
(3x−5x)(2x+3)<0
13 mar 22:26
Eta:
3x*2x−3*5x− 2x*5x+3*3x<0
2x(3x−5x) +3(3x−5x)<0
(3x−5x)(2x+3)<0
dokończ......
13 mar 22:29
Fixed: Pierwszy raz widze takie cos, nie wiem jak dalej
14 mar 14:49
Fixed: Wyjasni ktos jak to dokonczyc?
14 mar 16:19
irena_1:
2
x+3 jest zawsze dodatnie, więc musi być
3
x−5
x<0
3
x<5
x /:5
x
x>0
14 mar 17:48
akante: 3x−5x<0
3x<5x /:5x czemu podzielilas przez odejmowanie

dzielic mozna chyba tylko przy iloczynach
chyba ze nie wiem
14 mar 17:51
Fixed: Dzieki irena.
akante po przeniesieniu na druga strone juz mozna podzielic, bo nie ma odejmowania
14 mar 21:06