tożsamości trygonometryczne
kar: wykaż że lewa strona jest równa prawej
wiadomo najpierw założenia że
1+tgx*tg2x różne od 0 −−−> tgx*tg2x różne od −1 −−−−> co z tym równaniem dalej?
x różne od pi/2 + Kpi
x różne od pi + 2Kpi
i nie wiem jak się zabrać za wykazanie że lewa strona jest równa prawej myślę że wyjdę od lewej
strony bo jest bardziej rozbudowana
13 mar 20:46
ICSP: | | 1 | |
L = |
| = |
| | | | sinx | | 2sinxcos | | 1 + |
| * |
| | | | cosx | | cos2x − sin2x | |
| |
| 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| | | sin2x + cos2x | |
| | | cos2x − sin2x | |
| |
cos
2x − sin
2x = co2x = P
c.n.w.
13 mar 20:49
kar: czy w pierwszej linijce po prawej na dole nie powinno być: cos2x − sin2x ?
i nie rozumiem ostatniego przejścia z drugiej części drugiej linijki do cos2x − sin2x
13 mar 21:09
kar: a nie dobra to przejście już zaczaiłam a co z tym równaniem z założeń tgx*tg2x≠−1
13 mar 21:11
ICSP: na moje oko nie musisz go rozwiązywać. Zastrzegłeś że nie może coś takiego zachodzić i to
wystarczy
13 mar 21:13
kar: ok rozumiem ale pani na matmie każe nam rozwiązywać a nie wiem jak to zrobić
13 mar 21:16
ICSP: rozwiążę równanie :
tgx * tg2x = −1
| sinx | | 2sinxcosx | |
| * |
| = −1 |
| cosx | | cos2x − sin2x | |
2sin
2x = −1 + 2sin
2x
0 = −1
sprzeczność
Podaj teraz odpowiedź
13 mar 21:22
Basia:
1+tgx*tg2x ≠ 0
1. tgx musi istnieć ⇔ cosx≠0
2. tg2x musi istnieć ⇔ cos2x≠0
| | 2tgx | | 1−tg2x+2tg2x | |
1+tgx*tg2x = 1+tgx* |
| = |
| = |
| | 1−tg2x | | 1−tg2x | |
stąd kolejny warunek
1+tg
2x ≠ 0 nigdy więc tylko
1−tg
2x ≠0
(1−tgx)(1+tgx)≠0
3. tgx≠1
4. tgx≠ ≠−1
ale zauważ, że warunki (3) i (4) "siedzą" w warunku (2)
czyli ostatecznie tylko: cosx≠0 i cos2x≠0
13 mar 21:26