Pc walca
maniek: Ile wynosi Pc walca w którym prostokąt będący pow boczną walca ma pow 35 Pi cm2 . A V walca
wynosi 45 Pi cm3
13 mar 20:16
dero2005:
| ⎧ | 2πr*h = 35π | |
| ⎩ | πr2*h = 45π |
|
policz r, h
P
c = 2πr
2 + 2πrh = 2πr( r + h) =
13 mar 20:24
maniek: Do tego momentu doszedłem tylko nie wiem jak wyciągnąć z tego r
13 mar 20:26
maniek: up
13 mar 20:36
dero2005:
r = 2
67
h = 6
2936
13 mar 20:38
maniek: | | 35 | |
r2* |
| =45 czy ktoś mógł by mi to dokładnie rozpisać jak wyciągnąć z tego r |
| | 2r | |
13 mar 21:09
maniek: up
13 mar 21:25
maniek: pomóż ktoś to zrozumieć
13 mar 21:46
dero2005:
| r2*35 | |
| = 45 dzielimy licznik i mianownik przez r |
| 2r | |
| 35r | |
| = 45 mnożymy obie strony przez 2 |
| 2 | |
35r = 90 dzielimy obie strony przez 35
14 mar 07:12