Oblicz długość odcinka dwusiecznej zawartego w tym trójkącie.
Janek: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 12 cm i 5 cm poprowadzono dwusieczną
najmniejszego kąta. Oblicz długość odcinka dwusiecznej zawartego w tym trójkącie.
13 mar 20:07
Basia:

sinα =
513
cosα =
1213
cos
α2 =
12x
pozostaje policzyć cos
α2
sinα = 2sin
α2cos
α2 =
513
cosα = cos
2α2−sin
2α2 =
1213
| | 25 | | 12 | |
cos2α2 − |
| = |
| /*262**cos2α2 |
| | 262*cos2α2 | | 13 | |
| | 12*262*cos2α2 | |
262*cos4α2 − 25 = |
| |
| | 13 | |
26
2*cos
4α2 − 25 = 12*2*26*cos
2α2
26
2*cos
4α2 − 24*26cos
2α2 − 25 = 0
t = cos
2α2
0 ≤ t ≤ 1
26
2t
2 − 24*26t − 25 = 0
Δ = 24
2*26
2 + 4*26
2*25 = 26
2*4
2*6
2 + 26
2*4*25 =
26
2*4(4*36 + 25) = 26
2*2
2*(144+25) = 26
2*2
2*13
2
√Δ = 26*2*13 = 26
2
| | 24*26 − 26*26 | |
t1 = |
| < 0 odpada |
| | 2*262 | |
| | 24*26+26*26 | | 24+26 | | 50 | | 25 | |
t2 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2*262 | | 2*26 | | 2*26 | | 26 | |
| | 5 | |
cosα2 = |
| bo α2 jest kątem ostrym |
| | √26 | |
o ile się gdzieś nie pomyliłam
ma ktoś prostszy pomysł ?
13 mar 20:27
ICSP: ja bym z twierdzenia o dwusiecznej policzył krótszą przyprostokątną nowego trójkąta a później z
twierdzenia Pitagorasa policzył długośc dwusiecznej.
13 mar 20:31
Janek: Basiu! Jesteś kochana! ALE... niestey ja w szkole nie poznawałem jeszcze trygonometrii.
Przepraszam że nie wspomniałem o tym wcześniej. ; ( i szukam rozwiązania bez sin cos tg ctg.
ale odpowiedź jest poprawna ; )
13 mar 20:34
ICSP: czyli oznaczając odpowiednio y oraz z jako odcinki jakie podzieliła dwusieczna krótszą
przyprostokątną (rys Basi , y jest niżej a z wyze) mam :
| y | | 12 | | 13 | |
| = |
| ⇒ z = |
| y |
| z | | 13 | | 12 | |
oraz
| | 25 | | 12 | |
y + z = 5 ⇒ |
| y = 5 ⇒ y = |
| |
| | 12 | | 5 | |
| | 144 | | 26 * 144 | | 12 √26 | |
122 + y2 = x2 ⇒ 144 + |
| = x2 ⇒ x2 = |
| ⇒ x = |
| |
| | 25 | | 25 | | 5 | |
13 mar 20:36
ICSP:
13 mar 20:45
ahaaa.: dlaczego y/z = 12/13 ?
1 cze 16:40
agulka:

Twierdzenie o dwusiecznej:
Dwusieczna dzieli bok trójkąta na odcinki c i d o długościach spełniających równanie
1 cze 16:52