Jutro sprawdzian, można liczyć na pomoc ?
Minis: Witam, mam pytanie, nie tylko o dany przykład, ale również o ogólną radę, jak robić tego typu
zadania. Chodzi mi o trygonometrie.
Wiedząc, że kąt α jest kątem rozwartym oraz sinα + cosα=713, oblicz:
a) sinα * cosα
d)tgα+ctgα
Proszę o jakąś radę, próbowałem do sinα + cosα=713 wmnożyć: sinα*sinα + cosα*cosα, ale
potem jakoś nie szło, nie wiem czy to dobrze, ale podobnym sposobem robił Jakub. W ogóle tak
można ?
13 mar 20:04
ICSP: a nie możesz po prostu podnieść do kwadratu tego co masz podane ?
13 mar 20:08
Basia:
sinα+cosα =
713 /()
2
(sinα+cosα)
2 =
49169
sin
2α + 2sinα*cosα + cos
2α =
49169
2sinα*cosα + 1 =
49169
2sinα*cosα = −
120169
sinα*cosα = −
60169
| | 1 | | tg2α+1 | |
tgα + ctgα = tgα+ |
| = |
| = |
| | tgα | | tgα | |
| sin2α+cos2α | | cosα | | 1 | | 169 | |
| * |
| = |
| = − |
| |
| cos2α | | sinα | | sinα*cosα | | 60 | |
i taka mniej więcej jest zasada
13 mar 20:09
ICSP: a w drugim pozwolę sobie zaprezentować moim zdaniem prostszy i szybszy sposób przekształceń
(oczywiście jeżeli
Basia się nie obrazi

)
| | sinα | | cosα | | sin2α + cos2α | | 1 | |
tgα + ctgα = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | sinα | | sinαcosα | | sinαcosα | |
13 mar 20:14
Minis: ISCP, co zrobiłeś żeby z
sinαcosα +
cosαsinα wytworzyć to co Ci wyszło
13 mar 20:18
Minis: Jeszcze mam pytanie z czego wyszedł ten wynik w drugim przykładzie ?
13 mar 20:19
Minis: Już wiem z czego
13 mar 20:20
ICSP: uuu widzę że sprowadzać do wspólnego mianownika nie umiemy
13 mar 20:21
Minis: Hha, no rzeczywiście

Głąb ze mnie czasami, już ogarniam, dzięki za pomoc
13 mar 20:23