Obliczanie funkcji trygonometrycznych
ania: Wiedząc, że cosα=
√√2−1 ∧ α∊(0−90st.) oblicz sinα i tgα.
No i zrobiłam tak:
sin
2α + cos
2α=1
sin
2α=1−cos
2α z tego wyszło, że sinα=
√2−√2
tgα=sinα/cosα
| | √2−√2 | |
tgα= |
| i nie wiem teraz jak to dalej obliczyć |
| | √√2−1 | |
13 mar 20:03
ICSP: 2 − √2 = √2(√2−1)
to powinno Ci pomóc
13 mar 20:10
ania: a skąd to się wzięło?
| | 2−√2 | |
można tak zrobić √ |
| i teraz usunąć niewymiernosć ? |
| | √2−1 | |
13 mar 20:18
ICSP: właśnie tak trzeba zrobić
13 mar 20:19
ania: | | 1 | | 1 | |
i to nawet wychodzi tylko jak bd √√2=√2 do potęgi |
| =2 do potęgi |
| i jeszcze |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
raz do potęgi |
| =2 do potęgi |
| ? |
| | 2 | | 4 | |
13 mar 20:26
ICSP: albo po prostu 4√2
13 mar 20:28
ania: aha, ok serdecznie dziękuję
13 mar 20:30