Logarytmy
Nadine: Jak zamienia się liczby naturalne na logarytmy ?
Tzn jak mam równanie albo nierówność
log2(3x−2)=4 <−− to jest jakaś zasada żeby zamieniać to na logarytm o podstawie 2 ?
log12(2x+1)=8
13 mar 19:30
Nadine: ?
13 mar 19:38
ICSP: loga a = 1 jeżeli a > 0 oraz a ≠1
1 = log2 2 = log3 3
2 = 2 * 1 = 2 * log2 2 = log2 22 = log2 4
3 = 3 * 1 = 3 * log2 2 = log2 23 = log2 8
itd
13 mar 19:39
Nadine: Dziękuję
13 mar 19:47
Nadine: a jak będzie zamienić 2 na log4 ?
13 mar 19:56
ICSP: tak samo. Spójrz na wzór który podałem
13 mar 19:59
Nadine: czyli log 442 ? a jak zamieniać 8 to log448 ?
13 mar 20:05
ICSP: no widzisz jakie to proste
13 mar 20:05
Nadine: Dziękuje jeszcze raz
13 mar 20:46