Granica
Makaveli: Oblicz granice ciągu.
| | x3−x2−2x | |
lim{x→2} |
| |
| | x3−2x−4 | |
może ktoś, naprowadzić jak to rozwiązać?
13 mar 18:56
Eta:
| | x(x+1)(x−2) | | x(x+1) | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (x−2)(x2+2x+2) | | x2+2x+2 | |
x→2 limf(x)= f(2)= ......
13 mar 18:59
Makaveli: Git, faktycznie, no wydaje sie łątwe

Możesz mi tylko jeszcze napisac, jak doszła osoba do takiego uproszczenia?
Dzielenie wielomianów? horner? delta? czy jakos inaczej?
13 mar 19:01
Eta:
Licznik: x(x
2−x−2) .... możesz deltą
Mianownik : x
3−2x2 +
2x2 −4x +2x−4 = ( grupowanie wyrazów
13 mar 19:21
Makaveli: Dziękuję ciekawe to grupowanie, ale po moim grupowaniu wyszło mi trosze inaczej, może się myle
ale poprawić w razie czego.
Licznik − ok
Mianownik− x3−2x+4x−8 = x(x2−2)+4(x−2) = x(x−2)(x+2)+4(x−2) = x(x+4)(x+2)
chyba cos ze znakami..
13 mar 20:02
Basia:
od kiedy x2−2 = (x−2)(x+2) ?
13 mar 20:04
Makaveli: no tak... odebrałaś mi radość z rozwiązanego zadania...
13 mar 20:49