Funkcja na przedziałach
Jarek: Niech f(x) = −4x
3 + 5x
2 + 12x + 6. Wtedy
a) f'(x) = to akurat wiem

b) funkcja f jest rosnąca na przedziale/przedziałach:
c) funkcja osiąga minimum lokalne w punkcie/punktach:
d) największa wartość funkcji f na przedziale [−1,2] wynosi:
e) najmniejsza wartość funkcji f na przedziale [−1,2] wynosi:
13 mar 18:55
PW: b) rosnąca tam, gdzie pochodna dodatnia (trzeba rozwiązać nierówność f'(x)>0)
c) jeśli f(xo)=fmin (i funkcja ma tam pochodną, ale ta ma wszędzie), to f'(xo)=0; xo jest
:"podejrzany", że może być punktem, w którym f osiąga ekstremum. Żeby mu to udowodnić, trzeba
pokazać, że w jego otoczeniu f'(x) zmienia znak.
d) i e) może być na krańcach przedziału, a może być gdzieś wewnątrz − to zależy, czy f osiąga
ekstremum lokalne na tym przedziale i jak duże ono jest (czy jest większe (mniejsze) od
wartości na krańcach − trzeba porównać).
13 mar 19:38
Jarek: a czy wierzchołek może być naszym ekstremum?
13 mar 20:26
Jarek: moje wyniki:
b) (−∞,0,4)
c)

?
d) ymin= −10 dla x =−1
y max=14 dla x= 0,4
Mógłby ktoś potwierdzić moje obliczenia?
13 mar 20:40