g
Kuleczka: W trójkącie ABC dane są wierzchołki A(−2,−2) i B(6,0). Środkowa CS ma długość 7√2 i jest
zawarta w prostej y=−x+1. Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną z
wierzchołka C. Wyznaczyłam, że środek |AB| ma współrzędne S(2,−1) a pod przyrównaniu |CS| do
wzoru czyli 7√2= √(x−2)2+(y+1) wychodzi mi jakiś kosmos....czy mógłby mi ktoś pomóc wyznaczyć
punkt C? Równanie prostej prostopadłej do prostej zawierającej odcinek AB potrafię wyznaczyć.
Dziękuję
13 mar 18:44
Eta:
C(x, −x+1) S(2,−1)
(x+2)2+(2−x)2= 49*2
otrzymasz: x2−4x−45=0 dokończ.........
13 mar 18:55
Kuleczka: dziękuje
13 mar 18:56
Eta:
13 mar 19:04
FrozenSand:
Jeśli C(x, −x+1) S(2,−1)
to ze wzoru nie powinno być
(2−x)2+(x−2)2= 49*2 ?
6 kwi 14:43
FrozenSand:
I jeśli (x+2)2 + (2−x)2= 49*2 to
x2 + 4x + 22 + 22 − 4x + x2 = 98
2x2 + 8 = 98 albo gdzieś mam błąd, z góry dziękuję.
6 kwi 14:53
FrozenSand:
Jednak wszystko się zgadza

(2−x)
2+(x−2)
2= 49*2
4 − 4x + x
2 + x
2 − 4x + 4 = 49*2
2x
2 − 8x + 8 = 49*2 | : 2
x
2 − 4x + 4 = 49 | −49
x
2 − 4x − 45 = 0
6 kwi 15:15