równania i nierównosci- logarytmy
shootu: 1) 3logx210− logx1000= 6
2) xlogx = 100x
3) log(2x+3)(2x2+7x+6)<2
13 mar 18:44
ICSP: 1)
3log
x2 10 = log
x 1000 = 6
D : x ∊ (0 ; +
∞)/{1}
i mamy :
| | logx 10 | |
3 |
| + 3 logx 10 = 6 |
| | 2 | |
log
x 10 + 2log
x 10 = 4
x = 10
3/4
13 mar 18:51
ICSP: 2) x
log x = 100x
D : x > 0
Dla x = 1 równanie nie jest prawdzie więc bez pominięcia jakichkolwiek rozwiązań mogę założyć
rozwiązywanie dla x ≠ 1
logx = log
x 100x
logx = log
x 100 + 1
logx = 2log
x 10 + 1
| | 1 | |
logx = 2 * |
| + 1 , t = logx |
| | logx | |
t
2 − t − 2 = 0 ⇒ t
2 +t − 2t − 2 = 0 ⇒ (t−2)(t+1) = 0 ⇒ t = 2 v t = −1 ⇒ x = 100 v x = −1
13 mar 18:56
Eta:
2/ dla x>0
logx*logx= 2+logx ⇒ log
2x−logx−2=0 ⇒(logx−2)(logx+1)=0
| | 1 | |
logx=2 v logx=−1 ⇒ x=102=100 v x= 10−1= |
| |
| | 10 | |
13 mar 19:03
ICSP: log
2x+3 (2x
2 + 7x + 6) < 2
| | 3 | |
D :1o 2x2 + 7x + 6 > 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −2) suma (− |
| ; + ∞) |
| | 2 | |
3
o 2x+3 ≠ 1 ⇒ x ≠ −1
| | 3 | |
D : x ∊ (− |
| ; + ∞)\ {−1} |
| | 2 | |
I zaczynamy rozwiązywać nierówność :
| | 3 | |
1o Dla x ∊ (− |
| ; −1) mam : |
| | 2 | |
log
2x+3 (2x
2 + 7x + 6) < log
2x+3 (2x+3)
2
2x
2 + 7x + 6 > 4x
2 + 12x + 9
| | 3 | |
2x2 + 5x + 3 < 0 ⇒ x ∊ (− |
| ; −1) ∊ się w rozpatrywanym przedziale. |
| | 2 | |
2
o dla x > −1 mam :
log
2x+3 (2x
2 + 7x + 6) < log
2x+3 (2x+3)
2
2x
2 + 7x + 6 < 4x
2 + 12x + 9
| | 3 | |
2x2 + 5x + 3 > 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; − |
| ) suma (−1 ; + ∞) uwzględniając rozpatrywany przedział |
| | 2 | |
dostaje x > −1
| | 3 | |
Ostateczna odpowiedz to suma rozwiazań z tych dwóch przypadków : x ∊ (− |
| ; + ∞)\ {−1} |
| | 2 | |
13 mar 19:06
Eta:
1/ x>0 i x≠1
3log
x210−3log
x10−6=0⇒ log
x210−log
x10−2=0
(log
x10−2)(log
x10+)=0⇒ log
x10= 2 v log
x10= −1
13 mar 19:15
ICSP: Eta czy ja dobrze widzę ?
Pomnożyłaś podstawy logarytmów?
13 mar 19:17
Eta:
Nie rozumiem? gdzie widzisz mnożenie podstaw?
13 mar 19:22
ICSP: w pierwszym

Jedna podstawa to x
2 a druga to x
13 mar 19:23
Eta:
2/
log
x10 =t t
2−t−2=0 ⇒ (t−2)(t+1)=0
1/ obustronnie zlogarytmowałam logarytmem dziesiętnym
13 mar 19:24
Eta:
1/ ja widzę 3(logx10)2
13 mar 19:25
ICSP: hmm wtedy to by było za proste
13 mar 19:26
Eta:
A
shootu zamiast coś odpisać , to wrzuca coraz to nowe zadania

A my się spieramy co tam ma być?
Ja już nie pomagam
13 mar 19:35
ICSP:
13 mar 19:37
shootu: gdybym cos wiedzial na ten temat to bym odpisal i nie dawalbym zad tutaj zawracajac wam glowe,
a mam 4h zaleglosci z matematyki rozszerzonej i jest problem ...
13 mar 19:38
Eta:
@shootu
Chodzi o zad .1 czy list 3 logx 210 czy 3 logx2 10
13 mar 19:41
Eta:
nie "list"

......... tylko czy jest ?
13 mar 19:41
shootu: ten pierwszy przyklad
13 mar 19:43
Eta:
No i o to chodziło .........( podałam poprawne rozwiązanie
ICSP ... odczytał , tak jak w drugim przypadku
13 mar 19:45
ICSP: :(
Nawet odczytać dobrze nie umiem

Przepraszam
13 mar 19:46
Eta:
13 mar 19:46
shootu: dziekuje wam
13 mar 19:50
Eta:
Ten "przytulak" ... oczywiście dla
ICSP
13 mar 19:52
shootu: wiem wiem xd
13 mar 20:00