prostopadłość
tn: Witam.
Jeżeli prostopadłe są dwie płaszczyzny to wszystkie proste zawarte w obu płaszczyznach są do
siebie prostopadłe?
13 mar 18:36
tn: UP
13 mar 22:23
Basia:
oczywiście, że nie
popatrz ścianę i podłogę oraz proste równoległe do ich wspólnej krawędzi
do siebie też będą równoległe
13 mar 22:25
Mila:
Witaj Basiu, identyczny komentarz napisałam, ale jakoś źle wkleiłam i nie ma go.
13 mar 22:29
tn: źle się wyraziłem

. Wiadomo, że nie wszystkie

.
Chodzi mi o takie, które się ze sobą przetną.
13 mar 22:42
Basia: też nie; krawędź wspólna i przekątna ściany
13 mar 22:53
PW: Jeszcze muszą być prostopadłe do "grzbietu". Dobrze, gdybyś przypomniał sobie tw. o trzech
prostopadłych.
13 mar 22:57
Basia: niekoniecznie; przekątna ściany bocznej sześcianu i krawędź podstawy prostopadła do wspólnej są
prostopadłe; wystarczy jedna prostopadła do krawędzi wspólnej
13 mar 23:20
tn: a twierdzenie o trzech prostopadłych to o czym mówi?
13 mar 23:27
PW: Tak, masz rację, Basiu, niepotrzebnie napisałem "muszą".
13 mar 23:27
PW: Tw. o trzech prostopadłych nie odpowiada na Twoje pytanie, ale jest obowiązkowe − chciałem,
żebyś je sobie przypomniał, bo jest przydatne jako uzasadnienie prostopadłości prostych w
zadaniach ze stereometrii.
13 mar 23:30
13 mar 23:33
tn: ok. Znałem to twierdzenie, tylko nie wiedziałem, że pod taką nazwą funkcjonuje

Znacie może jeszcze jakieś dodatkowe twierdzenia

?
13 mar 23:35
Basia: właściwie odpowiada
jeżeli płaszczyzny są prostopadłe, to rzutem prostokątnym każdej prostej z π1, która nie
jest prostopadła do krawędzi wspólnej na π2 jest ta ich krawędź wspólna
rzutem prostopadłej jest punkt i wtedy każda prosta z π2 jest do niej prostopadła
z tego wynika, że potrzeba i wystarcza, aby jedna z prostych była prostopadła do krawędzi
wspólnej
13 mar 23:38
13 mar 23:41
Mila:
Tn, rozwiązuj zadnia ze stereometrii. Praktyka wymusi na Tobie zrozumienie pojęć.
Oto Zadanie:
Punkty A i B należą do płaszczyzny π i |AB|=4 cm.Odcinki AC i BD są równoległe, nie zawierają
się w tej płaszczyźnie, a |AC|=8cm i |DB|=6cm. Prosta przechodząca przez punkty C i D przebija
płaszczyznę π w punkcie E. Wyznacz długość odcinka BE.
13 mar 23:50
tn:
19 mar 00:28
tn: dzięki Mila
19 mar 00:28