pochodna
s: taka tam pochodna ...
y=
√x2+1
y'=
13 mar 18:33
huehuehue: | | 1 | | x | |
y'= |
| * 2x = |
| |
| | 2√x2+1 | | √x2+1 | |
13 mar 18:34
s: a możesz mi powiedzieć jak do tego doszłeś ?
13 mar 18:38
huehuehue: niech t=x
2+1 t'=2x
f(t)=
√t
| | 1 | |
f'(t)= |
| * t' ⇒ f'(x)=... |
| | 2√t | |
13 mar 18:43
s: | | 1 | |
no to że |
| to wiedziałem ale dlaczego jeszcze *t' |
| | 2√t | |
13 mar 18:53
huehuehue: o pochodnej funkcji złożonej słyszałeś/as ?
13 mar 18:57
13 mar 18:57
s: no i wszystko jasne

dzięki
13 mar 19:09