pomoze ktos
xyd: suma pol powierzchni dwóch trójkątów prostokatnych podobnych w skali 3/4 jest rowna 200
13 mar 18:11
xyd: oblicz pole kazdego z trójkatow ( i tam powinno byc 200 dm2)
13 mar 18:17
Janek191:
Skala k = 3/4
Niech P = P
ΔABC , P' = P
ΔA'B'C'
Mamy
| P | | 3 | | 9 | | 16 | |
| = k2 =( |
| )2 = |
| ⇒ 9 P' = 16 P ⇒ P' = |
| P |
| P' | | 4 | | 16 | | 9 | |
P + P' = 200
więc
9 P + 16 P = 1 800
25 P = 1 800 / : 25
P = 72
====
P ' = 200 − P = 200 − 72 = 128
==========================
Odp. Te trójkąty mają pola równe 72 dm
2 i 128 dm
2
===============================================
13 mar 18:43