Zbadaj monotoniczność funkcji.
wajdzik: Na podstawie definicji zbadaj monotoniczność funkcji.
| | x−3 | |
f(x)= |
| w przedziale (−∞,−1). |
| | x+1 | |
Za bardzo nie pamiętam jak to mogę zrobić jeśli chodzi o badanie monotoniczności.
x
1∊R, x
2∊R i x
1<x
2
f(x
1)−f(x
2):
| | x1−3 | | x2−3 | |
f(x−1)−f(x2)= |
| − |
| |
| | x1+1 | | x2+1 | |
Czy w dobrym kierunku idę?
13 mar 18:04
wajdzik: Czy mógłby ktoś pomóc?
13 mar 18:18
wajdzik: ?
13 mar 18:24
Krzysiek: ok, teraz sprowadź do wspólnego mianownika
13 mar 18:25
PW: Dojdziesz do dobrego rezultatu w ten sposób, ale poradzę coś praktycznego:
| | x−3 | | x+1−4 | | 4 | |
f(x)= |
| = |
| = 1 − |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
− teraz obliczenie f(x
1)−f(x
2) będzie znacznie przyjemniejsze.
13 mar 18:31
wajdzik: | (x1−3)(x2+1)−(x2−3)(x1+1) | |
| |
| (x1+1)(x2+1) | |
Sprowadzone.
13 mar 18:33
wajdzik: PW, dzięki. Na początku tak zaczynałem robić ale odstawiłem to na bok. Aczkolwiek pójdę tym
tropem bo na pewno jest łatwiej.
13 mar 18:34
wajdzik: | | 4 | | 4 | | −4(x2+1)+4(x1+1) | |
A więc: f(x1)−f(x2)=1− |
| −1+ |
| = |
| |
| | x1+1 | | x2+1 | | (x1+1)(x2+1) | |
13 mar 18:37
wajdzik: | −4x2−4+4x1+4 | | −4x2+4x1 | |
| = |
| |
| (x1+1)(x2+1) | | (x1+1)(x2+1) | |
13 mar 18:39
13 mar 18:40
wajdzik: I co dalej? Muszę dojść do tego co jest rozwiązaniem tak? Czym się najszybciej posłużyć?
13 mar 18:40
PW: No i teraz wnioski − trzeba założyć, że np. x2>x1 i pokazać, czy cały ułamek przy takim
założeniu (i uwzględnieniu dziedziny) jest dodatni, czy ujemny.
13 mar 18:41
wajdzik:
x
1−x
2<0, bo x
1<x
2
f(x
1)−f(x
2)>0, czyli f(x
1)>f(x
2).
Oznacza to, że funkcja jest ujemna. Czyż nie?
13 mar 18:50
wajdzik: ?
13 mar 18:55
PW: Przecież badasz monotoniczność. Co to znaczy, że x1<x2 ⇒ f(x1)−f(x2)>0, czyli
x1<x2 ⇒ f(x1)>f(x2)
13 mar 18:58
wajdzik: Chodzi o to, że funkcja jest malejąca!
13 mar 19:00
wajdzik: Tak?
13 mar 19:05
PW: Byłoby wszystko dobrze, ale w oszacowaniu ułamka jest błąd: licznik jest ujemny, mianownik
dodatni (w mianowniku są dwie liczby ujemne mnożone przez siebie − patrz dziedzina!).
Powinno być więc x1<x2 ⇒ f(x1)<f(x2) − funkcja jest rosnąca.
| | 4 | | 1 | |
Umiesz przecież narysować funkcję |
| , a potem − |
| +1 − będzie to ładna ilustracja |
| | x+1 | | x+1 | |
do wyliczeń.
13 mar 19:07
wajdzik: D=R\{−1}. Teraz gdy widzę też oszacowania to mogę stwierdzić, że monotoniczność funkcji
występuje w przedziale (−
∞,−1). Nie muszę rysować wykresów no nie?
13 mar 19:12
PW: Nie, nie było tego w poleceniu zadania.
13 mar 19:18
wajdzik: dzięki wielkie, myślę, że wszystko zrozumiałem. Zabieram się za kolejne przykłady.
13 mar 19:19