prosze o pomoc jak to zrobic
wojtek: Okno ma kształt prostokąta zakończonego od góry trójkątem równobocznym. Obwód okna wynosi 6 m .
Jaka powinna być długość boku trójkąta, aby powierzchnia okna była największa?
13 mar 17:45
Janek191:
x − szerokość okna
y − wysokość okna
Obwód
L = 3 x + 2 y = 6 ⇒ 2y = 6 − 3 x ⇒ y = 3 − 1,5 x
P − pole powierzchni okna
| | x2 *√3 | | √3 | |
P = x*( 3 − 1,5 x ) + |
| = 3 x − 1,5 x2 + x2* |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | √3 | | √3 − 6 | |
P( x) = [ |
| − 1 ,5 ] * x2 + 3 x = [ |
| ] *x2 + 3 x |
| | 4 | | 4 | |
| | √3 − 6 | |
a = |
| < 0 więc funkcja P posiada maksimum dla x = p |
| | 4 | |
| | − 6 *( √3 + 6) | | 6*( √3 + 6) | |
= |
| = |
| ≈ 1,41 |
| | ( √3 − 6)*( √3 + 6) | | 33 | |
Odp. Aby powierzchnia okna była największa , długość boku trójkąta ( szerokość okna)
| | 6*( √3 + 6 | |
powinna być równa |
| m ≈ 1,41 m. |
| | 33 | |
===========================================
13 mar 18:18
kkkk: skąd się wzięło (x2 *√3)/4?
20 kwi 19:32
Adamm: wzór na pole trójkąta równobocznego mając jego bok
20 kwi 19:34
kkkk: dzięki
20 kwi 19:36