g
Kuleczka: Wyznacz punkt P leżący na prostej y=3x+1, którego odległości od punktów A(−2,3) i B(2,1) są
równe.
13 mar 17:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
są równe ile
13 mar 17:37
Kuleczka: po prostu są równe czyli |PA|=|PB|
13 mar 17:38
Kuleczka: przyrównałam te dwie długości bo je policzyłam ze wzoru oczywiście za współrzędne P podstawiłam
x i y i wyszło mi coś takiego: y=2x+2
13 mar 17:40
Kuleczka: niestety nie wiem czy to dobrze
13 mar 17:40
Mila:

|PA|=|PB|
A(−2,3) i B(2,1)
P(x,y)
k: y=3x+1 i P∊k
|PA|=
√(−2−x)2+(3−y)2
|PB|=
√(2−x)2+(1−y)2 i y=3x+1
√(x+2)2+(3−3x−1)2=
√(2−x)2+(1−3x−1)2 rozwiąż.
13 mar 18:33
geometria analna: hah Pyła do domu


!
13 mar 18:35