Proszę o pomoc
monia: Proszę o pomoc
1.Podstawa prostopadłościanu jest prostokąt o bokach długości 6 i 8 cm. Przekątna
prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawowy kąt o mierze 60 stopni.Oblicz objętość
prostopadłościanu.
2. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 cm, a krawędź jego
podstawy ma długość 6√3. Oblicz objętość ostrosłupa.
3. Ze zboru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3 lub przez 2.
4. Wyznacz ciąg geometryczny mając dane.
a2=6, a3=18 2 i 3 mam być w dolnym rogu a
5.Oblicz medinę danych przedstawionych w tabeli liczebności
wartość 0 1 2 3
liczebność 4 3 1 1
6. Pan Kamiński wpłacił pewną kwotę do banku na roczną lokatę.Oprocentowanie tej lokaty
wynosiło 7% w skali roku. Wybrał te pieniądze wraz z odsetkami dopiero po dwóch latach i
otrzymał 2789 zł. Jaka kwotę wpłacił do banku?
13 mar 17:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jakiej konkretnie oczekujesz od nad pomocy

wskazówki czy gotowca

z czym konkretnie masz problem

nie wiesz jak zacząć, a może utknęłaś, a może chcesz
sprawdzić wyniki

proszę o szczegóły jakiej pomocy oczekujesz
13 mar 17:31
PW: Zaczniemy podpowiadać od 5. Ciąg danych wygląda (po ustawieniu w ciąg niemalejący) następująco:
0,0,0,0,1,1,1,2,3
Wiesz, co to jest mediana?
13 mar 17:37
monia: 3. W tym zbiorze podzielne przez 3 są 3 liczby 3,6,9, a przez 2 jest 5 liczb 2,4,6,8,10.
ale 6 powtarza się dwa razy więc 3+5−1=7
Więc prawdopodobieństwo wynosi 7/11.
5.Wszystkich danych jest
4 + 3 + 1 + 1 = 9.
Zatem mediana jest wartością 5−tej danej, jeżeli wypiszemy te dane w rosnącej kolejności.
Ponieważ mamy 4 zera, mediana jest równa 1.
13 mar 17:43
monia: 4. an= a1 * qn−1
a2=a1*q1
a3=a1*q1
a1*q=6
a1*q2=18
a1= 6/q
a1*q2=18
6/q*q2=18
6q=18
q=3
a1=6/q
a1=6/3=2
a1=2*3n−1
13 mar 17:50
monia: zostaje tylko 1,2,6
13 mar 17:53
PW: 6. Niuans polega na tym, że skoro nie naruszał konta przez 2 lata, to po pierwszym roku
dopisano mu odsetki i przez drugi rok naliczano odsetki od kapitału początkowego powiększonego
o odsetki za rok pierwszy. Wystarczy wprowadzić oznaczenia i ułożyć równanie.
13 mar 18:10
monia: nie wiem jak. Ogólny wzór jest taki K− K0*(1+p)n
13 mar 18:12