Liczby rzeczywiste
temporary: W przybliżeniu liczby w zapisie dziesiętnym z dokładnością do 10k, gdzie k jest liczbą
całkowitą, błąd względny nie przekracza 5*10k−1. Na ozdobnym pudełku o objętości 9 dm3
podano z dokładnością do 1 cm jego wymiary: 30 cm x 20 cm x 15 cm. Oblicz największy możliwy
błąd względny przybliżenia wartości objętości z dokładnością do 0,1%.
We wskazówce pisze, że żeczywiste wymiary pudełka mogą się różnić o 0,5 cm. Mógłby mi ktoś
przybliżyć dlaczego skoro wymiary podano z dokładnością do 1 cm? Ma to związek z tym wzorem na
początku?
13 mar 17:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
z treści zadania wyczytujesz ... W przybliżeniu liczby w zapisie dziesiętnym z dokładnością do
10k, gdzie k jest liczbą całkowitą, błąd względny nie przekracza 5*10k−1
dołądność zapisu 1cm ... = 1*100 cm
czyli błąd względny Xcm ... = 5*10−1 cm = 0,5cm
13 mar 17:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
na logikę:
skoro jest z dokładnością do 1cm ... to daną 1,56 ... zaokrągla się do 2cm ... natomiast 1,48
do 1cm
13 mar 17:35
temporary: Pierwszy post wszystko mi wyjaśnił, natomiast nie rozumiem celu postu nr 2
13 mar 17:42