Udowadnianie
Jack: Wykaż, że liczba a=526+524 jest podzielna przez 130.
13 mar 17:14
Jack: a=5
26+5
24 Tak jest poprawnie
13 mar 17:15
Ajtek:
526+524=524(52+1)=523*5*26=....
13 mar 17:21
Jack: Można troszkę jaśniej ?
13 mar 17:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
trochę jaśniej

5
26 + 5
24 = 5
24+2 + 5
24 = 5
24*5
2 + 5
24 = 5
24(5
2 + 1) = 5
24*26
jaśniej już się nie da
13 mar 17:30
Ajtek:
Cześć
Artur 
.
13 mar 17:33
Jack: No dobrze ale skąd mam wiedziec czy ta liczba jest podzielna przez 130 ?
13 mar 17:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
130 = 5*26 <−−− stąd
524*26 = 523*5*26 = 523*130
hej ho Ajtek
13 mar 17:36
Jack: Ok, dzięki Bardzo
13 mar 17:40