Udowodnij, że nie istnieje trójkąt o wyskośćiach: 3,4,5.
n03: Udowodnij, że nie istnieje trójkąt o wyskośćiach: 3,4,5.
25 sie 12:19
AS: Opieram się na takich założeniach
a,b,c − boki trójkąta , S − pole trójkąta , p = (a + b + c)/2 − połowa obwodu
Jeżeli trójkąt o bokach a,b,c istnieje to musi zachodzić
p − a > 0 , p − b > 0 , p − c > 0
Pole trójkąta
S = 3*a/2 = 4*b/2 = 5*c/2
Stąd mamy
a = 2*S/3 , b = 2*S/4 , c = 2*S/5
Połowa obwodu
| | 1 | | 1 | |
p = |
| *(2*S/3 + 2*S/4 + 2*S/5} = |
| *2*S*(1/3 + 1/4 + 1/5) |
| | 2 | | 2 | |
Sprawdzam warunki
| | 47*S | | 2*S | | 7*S | |
p − a = |
| − |
| = |
| > 0 |
| | 60 | | 3 | | 60 | |
| | 47*S | | 2*S | | 17*S | |
p − b = |
| − |
| = |
| > 0 |
| | 60 | | 4 | | 60 | |
| | 47*S | | 2*S | | 23*S | |
p − c = |
| − |
| = |
| > 0 |
| | 60 | | 5 | | 60 | |
Z tego wynika,że można zbudować trójkąt o wysokościach 3,4,5.
25 sie 19:24
Eta:
witam

Można też tak: jeżeli trójkąt o bokach a, b, c istnieje ; a>0 , b>0 c>0
to spełniony jest układ warunków: ( nierówność trójkąta)
1) a +b >c i 2) a+c >b i 3) b+c >a
| | a*3 | | b*4 | | c*5 | |
PΔ= |
| i PΔ= |
| i PΔ= |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem z porównania wartości pól otrzymamy:
3a = 4b => a =
43b
i 4b = 5c => c =
45b
to:
1)
43b +b >
45b −−−−− spełniony
2)
43b +
45b > b −−−− spełniony
3) b +
45b >
43b −−− spełniony
odp: taki trójkąt istnieje.
25 sie 20:41
Bogdan:
Dołączam do Was Eto i Asie i korzystam z zasady zastosowanej przez Etę, ale inaczej ją
prezentuję w rozwiązaniu.
P − pole trójkąta.
| | 1 | | 2P | | 20 | |
P = |
| 3a ⇒ a = |
| = 2P* |
| |
| | 2 | | 3 | | 60 | |
| | 1 | | 2P | | 15 | |
P = |
| 4b ⇒ b = |
| = 2P* |
| |
| | 2 | | 4 | | 60 | |
| | 1 | | 2P | | 12 | |
P = |
| 5c ⇒ c = |
| = 2P* |
| |
| | 2 | | 5 | | 60 | |
Z warunku trójkąta:
| | 20 | | 15 | | 12 | | 20 | | 27 | |
a < b + c ⇒ 2P* |
| < 2P* |
| + 2P* |
| ⇒ |
| < |
| , ok |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
| | 15 | | 20 | | 12 | | 15 | | 32 | |
b < a + c ⇒ 2P* |
| < 2P* |
| + 2P* |
| ⇒ |
| < |
| , ok |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
| | 12 | | 20 | | 15 | | 12 | | 35 | |
c < a + b ⇒ 2P* |
| < 2P* |
| + 2P* |
| ⇒ |
| < |
| , ok |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
Warunek trójkąta jest spełniony.
26 sie 00:47
Eta:
26 sie 01:13