matematykaszkolna.pl
Wykazanie - dla jakich mamy a Mikołajek: Wiadomo, że P(A|B) = P(B|A), P(A U B) = 1 i P(A ∩ B) > 0. Dla jakich a mamy zawsze P(A) > a?
 1 
Odp. to a ≤

2 
Ale jak to pokazać?
13 mar 16:42
PW: Z definicji prawdopodobieństwa warunkowego
 P(A∩B) 
P(A|B)=

P(B) 
 P(B∩A) 
P(B|A)=

,
 P(A) 
a więc z pierwszego warunku zadania wynika
 P(A∩B) P(B∩A) 

=

;
 P(B) P(A) 
biorąc pod uwagę, że P(A∩B)=P(B∩A) widzimy, że P(A∩B)[P(B)−P(A)]=0. Z trzeciego warunku zadania wynika, że dopuszczalne jest podzielenie przez P(A∩B), co daje P(B)−P(A)=0, P(A)=P(B). Skojarzenie tej równości z drugim założeniem podanym w treści zadania pozwala wywnioskować, że skoro P(A)+P(B)−P(A∩B) = P(A∪B) 2P(A)−P(A∩B) = 1, to 2P(A)>1 (bo P(A∩B)>0), czyli
 1 
P(A)>

.
 2 
co należało wykazać.
13 mar 18:02
Mikołajek: Bardzo dziękuję za pomoc. Szczegółowo wyjaśnione emotka Super! Doskonale rozumiem, tylko jednej rzeczy nie rozumiem, bo nie wiem skąd się wzięło. Chodzi mi o: P(A∩B)[P(B)−P(A)]=0 Skąd wziąłeś P(B)−P(A) w tym równaniu?
13 mar 20:16
PW: Wymnożyłem przez mianowniki i przeniosłem na jedną stronę.
13 mar 22:51
Mikołajek: Nie bardzo rozumiem, piszesz, że P(A∩B)=P(B∩A), a następnie P(A∩B)[P(B)−P(A)]=0 Dla mnie byłoby tak: P(A∩B)=P(B∩A) ⇒P(A∩B)−P(B∩A)=0 Zrobiłbym na krzyż: P(A∩B) * P(A) = P(B∩A) * P(B) P(A∩B) * P(A) − P(B∩A) * P(B) no i dalej nie wiem Kurczę, tylko tego nie rozumiem, a resztę doskonale. Jeśli możesz, to bardzo ładnie proszę, o rozpisanie tego jak to obliczyłeś.
13 mar 23:02
PW: P(A∩B)=P(B∩A) to oczywistość − część wspólna A i B to to samo, co część wspólna B i A, ale musiałem napisać dla formalności.Mamy więc równość
 P(A∩B) P(A∩B 

=

P(B) P(A) 
Po wymnożeniu przez mianowniki P(A∩B)P(A)=P(A∩B)P(B) − teraz wszystko na lewą stronę i wyłączyć P(A∩B)
13 mar 23:11