Wykazanie - dla jakich mamy a
Mikołajek: Wiadomo, że P(A|B) = P(B|A), P(A U B) = 1 i P(A ∩ B) > 0. Dla jakich a mamy zawsze P(A) > a?
Ale jak to pokazać?
13 mar 16:42
PW: Z definicji prawdopodobieństwa warunkowego
a więc z pierwszego warunku zadania wynika
| | P(A∩B) | | P(B∩A) | |
|
| = |
| ; |
| | P(B) | | P(A) | |
biorąc pod uwagę, że P(A∩B)=P(B∩A) widzimy, że
P(A∩B)[P(B)−P(A)]=0.
Z trzeciego warunku zadania wynika, że dopuszczalne jest podzielenie przez P(A∩B), co daje
P(B)−P(A)=0,
P(A)=P(B).
Skojarzenie tej równości z drugim założeniem podanym w treści zadania pozwala wywnioskować, że
skoro P(A)+P(B)−P(A∩B) = P(A∪B)
2P(A)−P(A∩B) = 1,
to 2P(A)>1
(bo P(A∩B)>0), czyli
co należało wykazać.
13 mar 18:02
Mikołajek: Bardzo dziękuję za pomoc. Szczegółowo wyjaśnione

Super! Doskonale rozumiem, tylko jednej
rzeczy nie rozumiem, bo nie wiem skąd się wzięło.
Chodzi mi o:
P(A∩B)[P(B)−P(A)]=0
Skąd wziąłeś P(B)−P(A) w tym równaniu?
13 mar 20:16
PW: Wymnożyłem przez mianowniki i przeniosłem na jedną stronę.
13 mar 22:51
Mikołajek: Nie bardzo rozumiem, piszesz, że P(A∩B)=P(B∩A), a następnie P(A∩B)[P(B)−P(A)]=0
Dla mnie byłoby tak: P(A∩B)=P(B∩A) ⇒P(A∩B)−P(B∩A)=0
Zrobiłbym na krzyż:
P(A∩B) * P(A) = P(B∩A) * P(B)
P(A∩B) * P(A) − P(B∩A) * P(B)
no i dalej nie wiem
Kurczę, tylko tego nie rozumiem, a resztę doskonale. Jeśli możesz, to bardzo ładnie proszę, o
rozpisanie tego jak to obliczyłeś.
13 mar 23:02
PW:
P(A∩B)=P(B∩A)
to oczywistość − część wspólna A i B to to samo, co część wspólna B i A, ale musiałem napisać
dla formalności.Mamy więc równość
Po wymnożeniu przez mianowniki
P(A∩B)P(A)=P(A∩B)P(B)
− teraz wszystko na lewą stronę i wyłączyć P(A∩B)
13 mar 23:11