Nierowność
SZY MON: Mam pytanie jak się patrzy na ramiona w nierownościach. Skoro mam −x2−2x+15>0 to dlaczego
ramiona do gory a gdy mam 3x2−2x>0 to też ramiona do góry
13 mar 16:35
Basia:
(1) a= −1 < 0 ⇒ ramiona w dół
(2) a = 3 > 0 ⇒ ramiona do góry
a w ogóle to pierwszą wygodniej przekształcić mnożąc obustronnie przez (−1)
wtedy masz
x2 + 2x − 15 < 0
a=1 > 0 i ramiona do góry
13 mar 16:39
Ajtek:
W pierwszej ramiona do dołu

Masz − przed x
2.
13 mar 16:39
Ajtek:
Witaj
Basia 
.
13 mar 16:39
bezendu: skoro współczynnik a jest ujemny to ramiona na dół , jeśli a jest dodatnie to do góry
−x2−2x+15>0 a=−1 współczynnik ujemny ramiona w dół
3x2−2x>0 a=3 współczynnik dodatni ramiona do góry
13 mar 16:40
Basia: Witaj
Ajtek 
Dzisiaj też byłam w aptece, ale Ciebie tym razem nie chciałam kupić
13 mar 16:41
SZY MON: no tak ale mam takie zadanie rozwiąż nierówność −x2−2x+15 jest wieksze badz rowne 0
a w odpowiedzi jest x nalezy (−oo,−6> u <3,+oo) no to wtedy przy ramionach do dołu taka
odpowiedz nie wyjdzie
13 mar 16:42
Ajtek:
Haha
Basia, przypomniałaś mi tamtą historię i się usmiałem znowu
13 mar 16:43
Ajtek:
Sprawdź, czy patrzysz na dobrą odpowiedź

.
13 mar 16:45
SZY MON: ok w książce musi być błąd w odpowiedziach i tyle
13 mar 16:48