Prędkość
Przemek: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Odległość od Ziemi do Ksieżyca wynosi około 380000 km. Cy statek kosmiczny lecący z prędkością
8 km/s doleci z ZIemi do Księżyca w czasie nieprzekraczającym 10 godzin?
13 mar 16:25
Marta: nie
13 mar 16:27
anmario:
Gdybyś miała świadomość jak uraziłaś osobę, która poprosiła − między innymi Ciebie − o pomoc i
wiedziała kim ta osoba jest, i dlaczego o tą pomoc prosi, czerwieniłabyś się ze wstydu przez
resztę życia. Analiza sytuacji i wydanie wyroku zajęły Ci dwie minuty. Przejrzałem pobieżnie
Twoje posty tutaj, wiem, że wydaje Ci się, że czasem ludziom pomagasz. Mylisz się, ktoś taki
jak Ty nikomu nie pomoże w matematyce. Nawet gdyby miał kaprys, by codziennie rozwiązać tu ze
sto zadań.
13 mar 22:43
Mila:
s=v*t
v=8km/s
380 000=8*t
t=47500s
10h=10*60 min.=600*60s=36 000s
47 500s>36 000s
Czas lotu sputnika przekracza 10h.
13 mar 23:08
anmario: Dziękuję Ci Mila w imieniu Przemka, on już pewnie tego nie przeczyta
13 mar 23:12