trójkąt
krzysiek: w trójkącie abc bok ac jest o 6 cm dł od boku ab, a bc= 5
√2. wiedząc że kąt abc= 135 stopni
oblicz promeiń okręgu opisanego na tym trójkącie. zadanie z tw. cosinusów. zacząłemm robic ale
wynik mi źle wychodzi. prosze o pomoc
13 mar 15:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż swoje obliczenia ... poszukamy błędu
13 mar 16:00
krzysiek: ok już piszę
13 mar 16:02
irena_1:
|AB|=a
|AC|=a+6
Poprowadź wysokość CD na przedłużenie boku AB
W trójkącie BDC masz:
|BC|=5
√2
Kąt CBD ma miarę 45
0, czyli
|BD|=|CD|=5
W trójkącie ACD
(a+5)
2+5
2=(a+6)
2
a
2+10a+25+25=a
2+12a+36
−2a=−14
a=7
a+6=13
| | 1 | | 35 | | 7*13*5√2 | |
P= |
| *7*5= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4R | |
2R=13
√2
13 mar 16:05
krzysiek: właściwie to skończyłem na tym:
x
2+12x+36=50+x
2− 2*x* 5
√2 * (−
√2/2) i po prostu potem gubię się w rachunkach, mógłbys
pomóc no i spr. czy dobrze dotąd policzyłem?
13 mar 16:10
irena_1:
13 mar 16:11
irena_1:
| | √2 | |
x2+12x+36=50+x2−2x*5√2*(− |
| ) |
| | 2 | |
12x+36=50+10x
2x=14
x=7
13 mar 16:13
krzysiek: ale jak z tego 7 obliczyc R?
13 mar 16:15
irena_1:
Policz pole tego trójkąta
A później skorzystaj z zależności:
gdzie a, b, c− boki trójkąta, R− szukany promień
13 mar 16:16
krzysiek: ale muszę wykorzystac twierdzenie sinusów, inaczej nauczyciel nie uzna rozwiązania
13 mar 16:20
krzysiek: pomożesz?
13 mar 16:23
krzysiek: już zrobiłem sam
13 mar 16:25