Nierówności kwadratowe
Ala: Rozwiąż nierówność:
a) x2−4|x|≥0
b) x2+6|x|≤0
Bardzo proszę o rozwiązanie tych dwóch przykładów : )
13 mar 15:51
Basia:
w każdym rozważ dwa przypadki:
1. x≥0 i wtedy |x| = x i masz nierówności x2−4x≥0 ( x2+6x≤0)
2. x<0 i wtedy |x| = −x i masz nierówności x2+4x≥0 ( x2−6x≤0)
dalej próbuj sama
13 mar 16:14
PW: Możemy zauważyć, że x2=|x|2, a więc równanie ma postać
|x|2−4|x|≥0
|x|(|x|−4)≥0
x=0 spełnia nierówność (lewa i prawa strona są zerami), dla pozostałyh można podzielić przez
|x|>0 − nie zmieniając nierówności na przeciwną
|x|−4≥0 , x≠0
|x|≥4;
rozwiązaniem ostatniej nierówności są x∊(−∞,−4>∪<4,∞). a więc rozwiązaniem wyjściowej
nierówności są x∊(−∞,−4>∪{0}∪<4,∞)
13 mar 16:17
Ala: Bardzo dziękuję, to wystarczy ; )
13 mar 16:17