funkcja kwadratowa
ahu8: 1. Wykaż, że jeżeli m≠n oraz funkcje f(x)=x2+(m+1)x+n i g(x)=x2+(n+1)x+m mają wspólne miejsce
zerowe to m+n=−2.
2. Wykres funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c jest symetryczny względem prostej x+1=0, a różnica
miejsc zerowych wynosi 2. Zbiór wartości to przedział <−2,∞). Oblicz wartości współczynników
a,b,c.
(z moich domysłów wynika,że f(x')=f(−x)=ax2−bx+c i tutaj mam wątpliwości, bo c są sobie równe,
a przecież symetria to x=−1, więc przecięcia z osią OY nie mogą być sobie równe)
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, bo nie wiem od czego zacząć.
13 mar 15:42
Basia:
ad1.
jeżeli funkcje mają wspólne miejsce zerowe to istnieje takie x0 dla którego
f(x0) = 0 i g(x0) = 0 ⇒
istnieje takie x0 dla którego f(x0)=g(x0)
czyli
istnieje takie x0 dla którego
x02+(m+1)x0+n = x02+(n+1)x0+m
(m+1)x0 − (n+1)x0 = m−n
(m+1−n−1)x0 = m−n
(m−n)*x0 = m−n
ponieważ m−n≠0 jest to możliwe ⇔ x0 = 1
czyli
f(1) = 0 i g(1) = 0
a z tego już wyniknie to co masz udowodnić
13 mar 15:54
ahu8: 1+m+1+n=0
−2=m+n
takie bardzo na myślenie to zadanie, tylko zastanawiam się skąd to wiadomo, że 1 jest
pierwiastkiem ?
13 mar 16:07
Basia:
ad.2
prosta x = −1 jest osią symetrii paraboli i ta funkcja
nie jest parzysta tzn.
nie jest tak jak piszesz, że f(x) = f(−x)
skoro x=−1 jest osią symetrii paraboli to miejsca zerowe są symetryczne względem punktu
| | x1+x2 | |
P(−1;0)) a z tego wynika, że |
| = −1 |
| | 2 | |
no i masz układ równań
x
1+x
2 = −2
x
1−x
2 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x
1 = 0
x
1 = 0
x
2 = −2
czyli f(0) = c = 0 i funkcja ma postać f(x) = ax
2 − bx = x(ax−b)
stąd
−2(−2a−b) = 0
−2a − b = 0
b = −2a
czyli masz f(x) = ax
2 + 2ax
W(−1;−2)
f(−1) = −2
a*(−1)
2 + 2a*(−1) = −2
−a = −2
a=2
b = −4
c=0
13 mar 16:09
Basia:
ad.16:07
z równania (m−n)x
0 = m−n
| | m−n | |
ponieważ m≠n ⇒ m−n≠0 dzielimy więc przez m−n i mamy x0 = |
| = 1 |
| | m−n | |
13 mar 16:11
ahu8: pięknie dziękuję za wytłumaczenie, za chęć! muszę to teraz ogarnąć na swój babski rozum, bo te
zadania nie sa dla mnie łatwe
13 mar 16:14