Długości środkowych trójkąta
Dagmara: Oblicz długości środkowych trójkąta ABC (środkową trójkąta nazywamy odcinek łączący wierzchołek
ze środkiem przeciwległego boku)
A (−3,2), B (1,4), C (−3,8)
Czy mógłby mi ktoś pokazać jak rozwiązać takie zadanie? Na jutro mam 2 podobne do zrobienia a
nie mam pojęcia jak zacząć

Bardzo proszę
13 mar 15:32
Fixed: Wyznacz środki boków i pozniej podstawiajac do wzoru na dlugosc odcinka obliczysz dlugosci
srodkowych
13 mar 15:33
Dagmara: Jakoś jaśniej?
13 mar 15:42
elektron: wszystko jest w karcie wzorów.
to co napisałe fixed a potem ponawiasz procedurę i współrzędne punktów które są srodkami boków
podstawiasz do wzoru wraz z wierzchołkami z których poszczególne środkowe wychodzą.
13 mar 15:47
Dagmara: Może ktoś sprawdzić czy dobrze mi wyszło?
Długości: √29, √20, √17
Pls
13 mar 16:12
Dagmara:
13 mar 16:52
Dagmara:
13 mar 20:11
Mila:

A (−3,2), B (1,4), C (−3,8)
Srodek AB:
| | −3+1 | | 2+4 | |
S1=( |
| , |
| )=(−1,3) |
| | 2 | | 2 | |
CS
1=
√22+52=
√29
S
2B=
√42+12=
√17
| | −3+1 | | 8+4 | |
S3=( |
| , |
| )=(−1,6) |
| | 2 | | 2 | |
AS
3=
√22+42=
√20=2
√5
13 mar 21:03
huehue:

Δπααhuegeg
8 sty 18:48
kasia: ktoś mi napisze jak obliczyć tak od początku długość CS1 ?
9 maj 18:38
kasia: proszę szybko o pomoc
9 maj 18:44
Mila:
C (−3,8)
S1=(−1,3)
|CS1|=√(−1+3)2+(3−8)2=√22+52=√4+25=√29
9 maj 18:54