PARAMETRY
eko: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (x−3)(2m−8)(x−|m|) = 0
ma dokładnie dwa rozwiązania : Proszę o pomoc w tym zadanku i wytłumaczenie co i jak się robi
krok po kroku, z góry dziękuję
13 mar 15:32
ahu8: Ja bym zaczęła od wymnożenia każde z każdym i potem pogrupować tak żeby było wiadomo co jest
przy x2, x i wyrazie wolnym. A potem zał. Δ>0, tylko nie wiem co z tą wartością
bezwzględną...
13 mar 15:52
pigor: ... , np. tak : ponieważ x=3 to już jedno rozwiązanie ...

pewne, więc
dane równanie ma dokładnie 2 rozwiązania ⇔ równanie (2m−8)(x−|m|)= 0
ma dokładnie jedno takie, że 2m−8≠0 i x=|m|≠3 ⇔ m≠4 i m≠±3 ⇔
m∊R\{−3,3,4}
13 mar 16:20