Logarytmy
Janemk: Wyznacz wartości parametru m dla których równanie x2+(3m+1)x−(1/2)(9m−1)=0
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne (x,y) spełniają
nierówność
log2xy<1
13 mar 15:25
Fixed: Δ = 0
Liczysz i masz rownanie wykladnicze
13 mar 15:27
Janemk: tak, tylko, że wychodzą mi totalne bzdury...
13 mar 15:33
Janek: Mógłbyś mi to rozpisać jakoś?
13 mar 16:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pokaż nam co Ci wychodzi
13 mar 16:06
Janek: 9m2 + 6m +18m − 2. dobrze? a zadania 2 w ogóle nie wiem jak ruszyć.
13 mar 16:59
Janek: I dalej nie wiem co z tym zrobić.
13 mar 17:15
Mati_gg9225535:
Δ = 0
| | 1 | |
(3m + 1)2 +4* |
| (32m − 1) = 0 |
| | 2 | |
3
2m + 2 * 3
m + 1 + 2*3
2m − 2 = 0
3 * 3
2m + 2* 3
m − 1 = 0
3
m = t , t > 0
3t
2 + 2t − 1 = 0
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
| | −2 − 4 | | −2 + 4 | | 1 | |
t1 = |
| = −1 t2 = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
n.s.w.z.
| | 1 | |
3m = |
| ⇔ 3m = 3−1 ⇔ m = −1 |
| | 3 | |
13 mar 18:22