Liczby a,b,7 tworzą ciąg arytmetyczny
Jadzia:
Liczby a,b,7 tworzą ciąg arytmetyczny, liczby zaś a,b, −9 ciąg geometryczny. Znajdź liczby a,b
Czy to rozwiązanie jest dobre?
ciąg arytmetyczny:
a+7=2b
a=2b−7
ciąg geometryczny:
a*(−9)=b2(kwadrat)
rozwiązanie:
(2b−7)(−9)=b2(kwadrat)
−18b+63=b2(kwadrat)
b2(kwadrat)+18b−63=0
delta = 324+252=576
pierwiastek z delty 24
b1 = −18−24
−−−−−−−−−−− = −21
2
b2 = −18+24
−−−−−−−−−−−− = 3
2
dla b1=a1:
a1 = 2b1 − 7 = −42−7 = −49
a= −49
b= −21
dla b2=a2:
a2 = 2b2 − 7 = 6 − 7 = −1
a= −1
b= 3
13 mar 14:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
wygląda dobrze ... a teraz sprawdzamy
−49 , −21 , 7 <−−− r=28 ... zgadza się
| | 3 | |
−49 , −21 , −9 <−−− q= |
| ... zgadza się |
| | 7 | |
−1 , 3 , 7 <−−− r=4 ... zgadza się
−1 , 3 , −9 <−−− q=−3 ... zgadza się
13 mar 14:43
Jadzia: dzięki
13 mar 14:44
irena_1: DOBRZE

!
13 mar 14:44
Fixed: 1
13 mar 15:04