odsetki w banku
elektron: Grzegorz wpłacił do banku 2000zł, po dwóch latach wyjął 2205. Kapitalizacja odsetek w danym
banku następowała raz w roku. Oblicz jaki procent oferował bank.
Za rozwiązanie na piechotę 0 pkt.
13 mar 14:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzór na obliczanie kwoty:
S2 = S0(1+p)2
S2 = 2205
S0 = 2000
p −−− niewiadome oprocentowanie
13 mar 14:37
elektron: p2+4410p+4860025=0
no i
wyszlo mi takie równanie kwadratowe...
13 mar 14:41
13 mar 14:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie prościej:
S
2 = S
0 (1+p)
2
√S2/S0 = 1+p
p =
√S2/S0 − 1 =
√1.1025 − 1 = 1.05 − 1 = 0.05
p= 5%
13 mar 14:45
elektron: | | 21 | |
pierwiastek z delty |
| |
| | 10 | |
13 mar 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam nie ma S2 tylko S2
13 mar 14:45
elektron: no tak juz lepiej
dzięki
13 mar 14:46