wykres
Monia: wykres funkcji y=−2x2+3 przesunieto o 2 jednostki w lewo i 3 w gore. otrzymano wykres funkcji
danej wzorem?
13 mar 13:44
vitek1980: p = przesunięcie wzdłuż osi x; p>0 − w prawo, p<0 − w lewo; u nas p = −2
q = przesunięcie wzdłuż osi y; q>0 − w górę, q<0 − w dół; u nas q = 3
wzór funkcji jakiejkolwiek f(x) po przesunięciu o p i q jednostek na postać
f(x−p)+q
czyli
y = −2(x+2)2+3+3 = −2(x+2)2+6
13 mar 13:49
pigor: ... np. takim wzorem :
y−3= −2(x−(−2))
2+3 ⇔
y=−2(x+2)2+6 ⇔ y= −2(x
2+4x+4)+6 ⇔
y= −2x2−8x−2
i stąd wybierz sobie wzór, który cię interesuje (np. masz w odpowiedzi) . ...
13 mar 13:51